Τραβήξτε και μια Φωτογραφία, θα το απολαύσετε περισσότερο

Η φωτογραφία αυξάνει την συμμετοχή

Για πάρα πολλά χρόνια οι μη φωτογραφικές παρέες μου παραπονιόντουσαν συχνά για την καθυστέρηση που λίγο ως πολύ συμβαίνει όταν σε μια οποιαδήποτε βόλτα τραβάς φωτογραφίες. Σε διάφορες συζητήσεις που είχα κατά καιρούς με φίλους μου που δεν τραβάνε φωτογραφίες μου έλεγαν ότι έτσι που με έβλεπαν να τραβάω συνέχεια φωτογραφίες είχαν την αίσθηση ότι δεν απολάμβανα τόσο τις στιγμές και ότι ήταν σίγουροι ότι έχανα λίγο από την ίδια την συγκίνηση του γεγονότος καθαυτού και της συνολικής ατμόσφαιρας, αφού ήμουν απασχολημένος συνέχεια με το να τραβάω φωτογραφίες. Εγώ από την άλλη ισχυριζόμουν το αντίθετο, ότι δηλαδή το να τραβάω φωτογραφίες με κάνει να το απολαμβάνω περισσότερο. Παραδεχόμουν βέβαια ότι με απορροφούσε πολύ  το να φωτογραφίζω καμιά φορά, τόσο που με έκανε να αδιαφορώ λίγο για την παρέα μου, αλλά ποτέ δεν ένοιωσα ότι έχασα κάτι από την απόλαυση της στιγμής , ίσα-ίσα το χαιρόμουν περισσότερο φωτογραφίζοντας.  Άλλωστε ήμουν βέβαιος για αυτό. Για παράδειγμα επειδή σε μερικά μουσεία απαγορεύεται η φωτογράφιση, είχα πιάσει τον εαυτό μου να μην απολαμβάνω τόσο την επίσκεψη μου σε ένα μουσείο που δεν μου επιτρέπονταν να φωτογραφίσω.

Φωτογράφος

Μια καινούργια μελέτη λέει ότι το τράβηγμα φωτογραφιών αυξάνει συνήθως τα θετικά συναισθήματα και την απόλαυση για την οποιαδήποτε καθημερινή εμπειρία

Ήρθε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια μια επιστημονική έρευνα που δικαιώνει την άποψη μου. Αυτό που εγώ είχα ως εμπειρία και σαν αίσθηση, αποδείχτηκε πέρα για πέρα σωστό. Το να φωτογραφίζει κάποιος κάνει πιο απολαυστική την οποιαδήποτε εμπειρία της καθημερινότητας. Δηλαδή η φωτογραφία προσθέτει ευχαρίστηση στις ευχάριστες καταστάσεις, αλλά από την άλλη κάνει πιο δυσάρεστες τις άσχημες. Με λίγα λόγια αυξάνει την συμμετοχή και δεν την μειώνει όπως πίστευαν τόσα χρόνια οι φίλοι μου, αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι όπως αναφέρει και η ίδια η έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2016 online στο Journal of Personality and Social Psychology, και έχει κάνει μεγάλη αίσθηση. Σε συνεντεύξεις που έδωσαν οι τρείς ερευνητές η Kristin Diehl, PhD, University of Southern California ο Gal Zauberman, PhD, Yale University και η Alixandra Barasch, PhD The Wharton School, University of Pennsylvania, μετά την μεγάλη δημοσιότητα  που έλαβε η μελέτη τους,  σημείωσαν ότι σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι η πρώτη έρευνα τέτοιου είδους που έγινε για να διερευνήσει την σχέση της φωτογραφίας  και της ευχαρίστησης στην καθημερινή εμπειρία  και το συμπέρασμα τους  είναι ότι σε γενικές γραμμές το τράβηγμα φωτογραφιών αυξάνει την ευχαρίστηση, γιατί στην πραγματικότητα αυξάνει την ενεργό συμμετοχή.

Στην μελέτη τους η τρεις επιστήμονες περιγράφουν μια σειρά από εννέα πειράματα που σχεδιάστηκαν για πραγματικές συνθήκες σε εξωτερικούς χώρους αλλά και για το εργαστήριο, με σκοπό να διερευνήσουν την επίδραση της λήψης φωτογραφιών στην ευχαρίστηση που προσφέρει μια καθημερινή δραστηριότητα. Σε αυτά πήραν μέρος συνολικά 2000 συμμετέχοντες. Ενώ οι άνθρωποι γενικά πιστεύουν ότι όταν σταματάς για να τραβήξεις μια φωτογραφία υποβαθμίζει την συνολική σου εμπειρία (για παράδειγμα μια περιήγηση σε ένα τουριστικό μέρος  ή την επίσκεψη σε ένα μουσείο) με αποτέλεσμα αυτή να είναι λιγότερο ευχάριστη στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες που φωτογράφιζαν ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα ασχολούνται πιο ενεργά με την δραστηριότητα, της δίνουν μεγαλύτερη σημασία και αυτή η πιο ενεργή συμμετοχή είναι στο τέλος που προσφέρει και την μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε σχέση με όσους δεν φωτογράφιζαν.

Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος της μελέτης. “How Taking Photos Increases Enjoyment of Experiences,” by Kristin Diehl, PhD, University of Southern California; Gal Zauberman, PhD, Yale University; and Alixandra Barasch, PhD, The Wharton School, University of Pennsylvania.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και η έρευνα αλλά και τα συμπεράσματα της και όσοι τα καταφέρνετε με τα αγγλικά μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη σε αυτό το  link.