Η Αγαπημένη που δεν απόκτησα ποτέ!

Nikon FA

Την πρωτοείδα σε ένα αγγλικό περιοδικό το 1984. Από αυτά τα λαϊκά περιοδικά της φωτογραφίας και την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Ένα χρόνο πριν είχε ξεκινήσει την καριέρα της από την Ιαπωνία αλλά το 1984 είχε κερδίσει τον πρώτο της τίτλο στον ετήσιο διαγωνισμό Camera Grand Prix. Η Nikon FA ήταν ένα πραγματικό θαύμα της ηλεκτρομηχανικής και για μένα η καλύτερη (και πιο όμορφη) φωτογραφική μηχανή με χειροκίνητη εστίαση που κατασκεύασε ποτέ η Nikon.

nikon fa

Μια από τις πρώτες ολοσέλιδες διαφημίσεις της στα ξένα περιοδικά

Η επίσημη τιμή της στην Αμερική ήταν 646 δολάρια. Με το βάρος της μηχανής να είναι 645γρ. αυτό σήμαινε γραμμάριο και δολάριο. Βέβαια στην Ελλάδα του 36% φόρο πολυτελείας για τα σώματα των φωτογραφικών μηχανών εκείνη την εποχή, η τιμή της ανέβαινε περισσότερο. Σε αυτά τα χρήματα στα 19 μου αποτελούσε ένα απλησίαστο όνειρο για μένα. Όμως εξακολούθησα να την ονειρεύομαι για πολλά χρόνια μέχρι που την απάτησα με μια Nikon FM2.

nikon fa

Μια ηλεκτρομηχανική ομορφιά

Οι πρώτες FA είχαν προβλήματα, μέχρι να λυθούν οι φωτογράφοι δεν της είχαν και πολύ εμπιστοσύνη. Όταν όλα έστρωσαν στην παραγωγή της ήταν πλέον αργά, καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 80 έγινε μια έκρηξη στην τεχνολογία στη κατασκευή των φωτογραφικών μηχανών από όλες τις εταιρείες και έτσι η FA είχε μεγάλο ανταγωνισμό. Σιγά-σιγά αναγνωρίστηκαν τα προτερήματα της και έκανε καλύτερη καριέρα ως μεταχειρισμένη μιας και μια εποχή πουλιόταν ακριβότερα σαν μεταχειρισμένη από την τιμή της σαν καινούργια όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

nikon fa

Εδώ την βλέπετε ξαπλωμένη για να μπορείτε να δείτε περισσότερες πλευρές της

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis