Περιοδικό φωτο τεστ

Περιοδικό φωτογραφίας φωτο τεστ

Μια αναφορά που έκανα με μια ανάρτηση μου σε κάποιες παλιές διαφημίσεις φωτογραφικών εταιρειών σε φωτογραφικά περιοδικά πριν από 40 χρόνια οδήγησε κάποιους φίλους να το ψάξουν και να με ενημερώσουν ότι για ένα από τα ιστορικά περιοδικά της φωτογραφίας το φωτο τεστ, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία στο διαδίκτυο. Έτσι υποσχέθηκα να γράψω ένα άρθρο.

Περιοδικό φωτο τεστ

Το περιοδικό φωτο τεστ κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1977, ενώ το δεύτερο τεύχος τον Ιούλιο του 1977 και ήταν μια τριμηνιαία επιθεώρηση φωτογραφίας και κινηματογράφου όπως ισχυρίζονταν το ίδιο στα εξώφυλλά του.  Από ότι μπορώ να διακρίνω στα πρώτα τεύχη του φωτο τεστ (έχω δεμένα τα τεύχη 2-10) αλλά και όπως ήταν φυσιολογικό,  πρότυπο για αυτό το περιοδικό αποτέλεσαν  ξένα  περιοδικά φωτογραφίας όπως το Practical Photography, αλλά τα τολμηρά εξώφυλλα μου θυμίζουν το American Photo και το γαλλικό Photo. Το λέω με σιγουριά καθώς ήμουν συνδρομητής και στα 2 για πολύ μεγάλο διάστημα.

H ταυτότητα του περιοδικού φωτο τεστ

Περιοδικό φωτο τεστ

Από τις ολοσέλιδες διαφημίσεις μέσα στο ίδιο το περιοδικό ενός άλλου περιοδικού με τον τίτλο ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ βγάζω το συμπέρασμα ότι τα κυκλοφορούσε ο ίδιος εκδότης. Στο τέταρτο τεύχος το φωτο τεστ έγινε δίμηνο και δεν είχε γυμνό στο εξώφυλλο. Στο πέμπτο τεύχος παράμεινε δίμηνο αλλά ξαναέβαλε γυμνό στο εξώφυλλο. Στο 6 τεύχος το φωτο τεστ έγινε μηνιαίο και έτσι κυρίως το θυμάμαι εγώ για όσο κράτησε. Βέβαια μην νομίζετε ότι η συνέπεια στην κυκλοφορία ήταν από τα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής. Μηνιαίο μπορεί να ισχυρίζονταν ένα περιοδικό ότι ήταν, αλλά εύκολα κυκλοφορούσε κάθε δίμηνο ή τρίμηνο, γενικά όποτε το θυμόταν. Τα πάντα εξαρτιόνταν από τους διαφημιζόμενους και από το πόσο σύντομα και έγκαιρα έστελναν τις διαφημίσεις τους. Πάντως από εκείνα τα χρόνια θυμάμαι την αγωνία με την οποία  αναζητούσα τα φωτογραφικά περιοδικά, στα περίπτερα του κέντρου,  ακριβώς γιατί δεν υπήρχε συνέπεια στην έκδοση τους και φοβόμουν μήπως χάσω κάποιο τεύχος.

Περιοδικό φωτο τεστ

Η ουσία είναι ότι εκείνα τα χρόνια με την σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση 2 περιοδικών για την φωτογραφία του φωτο τεστ και του περιοδικού Φωτογραφία (Ιούλιος – Αύγουστος 1977) έχουμε μια “άνοιξη” των εξειδικευμένων φωτογραφικών περιοδικών αλλά και της φωτογραφίας. Μια άνοιξη που θα οδηγήσει  δώδεκα χρόνια μετά το 1989, στην έκδοση του περιοδικού Φωτογράφος,  που είναι η μακροβιότερη και πιο πετυχημένη  προσπάθεια στον χώρο.  Αλλά  και σε άλλες που μπορεί να μην είχαν συνέχεια αλλά ήταν κι αυτές σημαντικές. Όπως το θεματικό φωτογραφικό περιοδικό “Φωτογραφικό Είδωλο” (πρώτο τεύχος  Δεκέμβριος 1996). Υπήρχαν φωτογραφικά περιοδικά και πριν από αυτές τις εκδόσεις, αλλά δεν είχαν τόσο πλούσια και ποικίλη ύλη, ενώ και αυτά υπέφεραν από έλλειψη συνέπειας, διαφημιζομένων και αναγνωστών και ξέρω τουλάχιστον τρία που δεν είχαν συνέχεια. Το “ελληνική φωτογραφία και κινηματογράφος”  που ήταν έκδοση της ΕΦΕ, τον παλιό “φωτογράφο”, όπως και ένα περιοδικό με συντομότατη  διάρκεια το ΟΠΤΙΚΟΝ.

Τα 23 εξώφυλλα του φωτο τεστ προσφορά του διαδικτυακού μου φίλου Ηλία Στεφανίδη. Εντάξει τα 13 από τα 23 έχουν γυμνό!

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397