Φωτογραφικά Φίλτρα Close-up

Φίλτρα Close-up για Μακροφωτογραφία

Στην φωτογραφία φίλτρα Close-up, φίλτρα μάκρο ή φακούς Close-up, λέμε συσκευές που βιδώνουν στο μπροστινό στοιχείο των φακών, ακριβώς όπως και τα φίλτρα και επιτρέπουν στους φακούς να εστιάσουν πιο κοντά. Είναι δηλαδή φίλτρα που μετατρέπουν όλους τους φακούς σε macro/micro. Τα φίλτρα Close-up είναι στην ουσία μικροί μεγεθυντικοί φακοί που έχουν την μορφή φίλτρων (συνήθως τα κατασκευάζουν και οι εταιρείες κατασκευής φίλτρων) και  είναι ένας φτηνός τρόπος για να μπορέσει κανείς να ασχοληθεί με την μακροφωτογραφία χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει έναν ειδικό φακό macro/micro.

Φωτογραφικά Φίλτρα Close Up

Τα φίλτρα Close-up χαρακτηρίζονται από την ισχύ τους που συμβολίζεται με το γράμμα D (Διοπτρία) ή με την μέγιστη απόσταση εστίασης (ανάλογα τον κατασκευαστή) και συνήθως πουλιούνται σε πακέτα που περιλαμβάνουν 3 ή 4 φίλτρα , βαθμολογημένα με +1, +2 , +3, +4 ή +10, αλλά και ξεχωριστά ένα-ένα. Υπάρχουν φίλτρα Close-up ενός απλού στοιχείου που όπως είναι λογικό έχουν, πολλά από τα σφάλματα των φακών (εκτροπές και παραμορφώσεις), αλλά και δύο στοιχείων που είναι πιο διορθωμένα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν την οπτική ποιότητα ενός κανονικού φακού μάκρο που είναι σχεδιασμένος και διορθωμένος να εστιάζει σε κοντινές αποστάσεις προσφέροντας μεγάλο λόγο μεγέθυνσης.

Φωτογραφικά Φίλτρα Close Up

Τα φίλτρα Close-up επειδή μας δίνουν μια συγκεκριμένη απόσταση εστίασης σε όποιον φακό τα τοποθετήσουμε, προσπαθούμε με το να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς από  το πακέτο των φίλτρων, ώστε  να φτάσουμε στην επιθυμητή απόσταση. Ιδανικότεροι φακοί που μπορούμε να τοποθετήσουμε φίλτρα Close-up ώστε να έχουμε ευκολία με το καδράρισμα είναι οι φακοί ζουμ, ενώ καλύτερη ποιότητα όπως και στις κανονικές φωτογραφίες θα πάρουμε αν τα τοποθετήσουμε σε φακούς σταθερής εστιακής απόστασης, με τους κανονικούς-νορμάλ φακούς να δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.