Έκθεση με προτεραιότητα ταχύτητας S ή Tv

Λειτουργία έκθεσης S (Tv) στην φωτογραφική μηχανή

Στις επιλογές που έχει ο φωτογράφος για τον τρόπο ρύθμισης και ελέγχου της Έκθεσης στις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές, υπάρχει και η επιλογή S ή Τv που στα ελληνικά ονομάζεται λειτουργία με προτεραιότητα ταχύτητας. Είναι μια ακόμη  πανέξυπνη λειτουργία έκθεσης στις σύγχρονες ηλεκτρονικές φωτογραφικές μηχανές στην οποία ο φωτογράφος ρυθμίζει την ευαισθησία (ISO) και την ταχύτητα του φωτοφράχτη  και η μηχανή βάζει το κατάλληλο διάφραγμα σύμφωνα με τις ενδείξεις του φωτόμετρου. Τι κερδίζει ο φωτογράφος με αυτή τη ρύθμιση, αλλά και με την ρύθμιση Α για προτεραιότητα διαφράγματος ; Χρόνο!

Λειτουργία έκθεσης S στην φωτογραφική μηχανή

Η προτεραιότητα ταχύτητας συμβολίζεται με S στις Nikon, Sony και άλλες φωτογραφικές μηχανές

Την προτεραιότητα ταχύτητας θα την βρείτε σαν S (από το Sutter Speed Priority) στις Nikon και σε άλλες φωτογραφικές μηχανές  και σαν Tv (Time Value) στις Canon. Η προτεραιότητα ταχύτητας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μόνιμη βάση σαν επιλογή στην φωτογραφική μηχανή αλλά είναι χρήσιμο εργαλείο όταν τον φωτογράφο τον ενδιαφέρει κυρίως η ταχύτητα του φωτοφράχτη.  Αν βλέπει ότι τα διαφράγματα που βάζει αυτόματα η μηχανή δεν τον βολεύουν για το είδος της φωτογραφίας που κάνει τότε μπορεί ταυτόχρονα να ρυθμίζει και το ΙSO, ενώ όταν επιθυμεί πολύ αργές ταχύτητες φωτοφράχτη και δεν φτάνουν ούτε η κλίμακα των ISO, ούτε τα διαφράγματα στον φακό του για να το πετύχει, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας. Με την δυνατότητα που έχουμε στις σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές να ρυθμίζουμε την ευαισθησία (ISO) σε κάθε λήψη – ενώ παλιότερα την αναλογική εποχή  έπρεπε να αλλάξουμε φιλμ –  και οι δύο ιμιαυτόματες λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής A και S μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Από τις δύο λειτουργίες εμένα προσωπικά με βολεύει η A ακόμη και αν χρειάζομαι απόλυτο έλεγχο της ταχύτητας. Αλλά η επιλογή πιστεύω πως είναι προσωπικό ζήτημα καθώς εξαρτάται από την εμπειρία και το στυλ του κάθε φωτογράφου.

Λειτουργία έκθεσης S στην φωτογραφική μηχανή

Η προτεραιότητα ταχύτητας συμβολίζεται με το Tv στις φωτογραφικές μηχανές της Canon

Σε κάποιες φωτογραφικές μηχανές που έχουν δύο επιλογείς έναν για την ταχύτητα και έναν για το διάφραγμα, όταν επιλέγουμε κάποια από τις επιλογές Α ή S, ο δεύτερος επιλογέας που αδρανοποιείτα, μπορεί να ρυθμιστεί να αλλάζει την ευαισθησία ISO (Easy ISO – Εύκολο ISO). Μία επίσης έξυπνη λειτουργία σε κάποιες φωτογραφικές μηχανές. Όπως και στις λειτουργίες A και P, έτσι και στην S το φωτόμετρο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να κάνει λάθος. Για αυτές τις περιπτώσεις έχουμε την βοήθεια του εργαλείου της αντιστάθμισης της Έκθεσης (-/+), το οποίο μας επιτρέπει να υποεκθέσουμε ή να υπερκθέσουμε σε σχέση με τις ενδείξεις του φωτόμετρου από -5 μέχρι +5 στοπ σε βήματα του 1/3 του στοπ (ή αν προτιμάτε σε βήματα 1/3 Ev). Αυτή η βοήθεια είναι σημαντική γιατί καλύπτει άνετα όλες τις περιπτώσεις που το φωτόμετρο κάνει λάθος, αλλά και τις περιπτώσεις που εμείς προτιμάμε να φωτίσουμε διαφορετικά μια σκηνή.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.