Αρχεία Εικόνας με κατάληξη .NEF (Nikon Electronic Format)

Αρχεία Εικόνας  .NEF

Τα αρχεία εικόνας με κατάληξη .NEF είναι ένα είδος RAW αρχείου εικόνας που έχει δημιουργήσει η Nikon αποκλειστικά για τις ψηφιακές φωτογραφικές της μηχανές. Αυτά τα αρχεία που καλούνται και ψηφιακά αρνητικά περιέχουν όλες τις πληροφορίες που έχει καταγράψει ο ψηφιακός αισθητήρας της φωτογραφικής μηχανής μαζί με τα μεταδεδομένα της φωτογραφίας, την ταυτότητα της μηχανής, τις ρυθμίσεις, πληροφορίες για τον φακό και μερικές ακόμη χρήσιμές πληροφορίες. Η ονομασία των αρχείων .NEF προέρχεται όπως είναι φανερό και από τον τίτλο της σημερινής ανάρτησης από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Nikon Electronic Format.

NEF

Τα αρχεία .NEF στις φωτογραφικές μηχανές Nikon υπάρχει η επιλογή να γράφονται σε ασυμπίεστη μορφή ή συμπιεσμένη χωρίς απώλειες. Το κύριο όφελος της καταγραφής των φωτογραφιών σε αρχεία .NEF είναι ότι ο επεξεργαστής της μηχανής δεν πειράζει τίποτε όσο αφορά την ισορροπία λευκού, τις αποχρώσεις, την τονικότητα και την όξυνση και οι αξίες αυτές διατηρούνται ως ένα σύνολο οδηγιών που περιλαμβάνονται στο αρχείο .NEF. Όταν επεξεργαζόμαστε τα αρχεία .NEF μπορούμε να αλλάξουμε τις παραμέτρους της φωτογραφίας όσες φορές θέλουμε χωρίς να πειράξουμε στο ελάχιστο τα αρχικά δεδομένα της εικόνας. Ένα άλλο πλεονέκτημα των .NEF αρχείων είναι ότι ανάλογα με την φωτογραφική μηχανή είναι 12-bit ή 14-bit που σημαίνει πολύ μεγαλύτερο τονικό εύρος σε σχέση με τα 8-bit αρχεία .JPG ή .TIFF.

Με την επεξεργασία τους τα αρχεία .NEF παραμένουν αναλλοίωτα και έτσι μπορούμε να επανερχόμαστε όσες φορές θέλουμε και να αλλάζουμε τις αρχικές ρυθμίσεις των φωτογραφιών μας. Για να μπορούμε να βλέπουμε τα αρχεία .NEF στους υπολογιστές μας σαν εικονίδια ή σαν μεγάλες εικόνες για γενική χρήση, πρέπει να προσθέσουμε ένα μικρό αρχείο που είναι διαθέσιμο δωρεάν από την Nikon και ονομάζεται NEF Codec.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.