Η Αδερφότητα Linked Ring (1892)

Η Linked Ring ήταν μια φωτογραφική ομάδα που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1892 στην Αγγλία. Η ομάδα που ήταν γνωστή και σαν “The Brotherhood of the Linked Ring”, είχε σκοπό την αναγνώριση, την προώθηση και την υπεράσπιση της άποψης ότι η φωτογραφία είναι εξίσου σημαντική σαν μορφή τέχνης τουλάχιστον όσο σημαντική είναι και η επιστημονική της πλευρά. Ψυχή αυτής της φωτογραφικής ομάδας ήταν ο Henry Peach Robinson (1830-1901).

Η Αδερφότητα Linked Ring

Tα μέλη της Linked Ring που αποτέλεσαν την επιτροπή για την ετήσια έκθεση Photographic Salon

Όλα ξεκίνησαν από το φωτογραφικό τμήμα της Royal Society. Την δεκαετία του 1880 όσοι φωτογράφοι και έργα επιλέγονταν να αναρτηθούν στις εκθέσεις της Photographic Society ήταν σαν να κέρδιζαν βραβείο καθώς η αναγνώριση και η επιτυχία των εκθέσεων ήταν δεδομένη. Παρόλα αυτά ο Henry Peach Robinson που τότε ήταν αντιπρόεδρος της ένωσης, πίστευε ότι η φωτογραφική εταιρεία δεν έγινε κανένα βάρος στην αισθητική των φωτογραφιών και υπήρχε μια εμμονή στην προώθηση της επιστημονικής πλευράς της φωτογραφίας. Οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις στο συμβούλιο της φωτογραφικής εταιρείας οδήγησαν τον Henry Peach Robinson στο να παραιτηθεί,  μαζί του έφυγαν και αρκετά άλλα μέλη που εκείνη την περίοδο ήταν ήδη αναγνωρισμένοι φωτογράφοι.

Linked Ring

“Fading Away”. Μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Henry Peach Robinson

Το Μάιο του 1892 ο Henry Peach Robinson , ο George Davison και ο Henry Van der Weyde ίδρυσαν την φωτογραφική αδερφότητα Linked Ring που είχε σκοπό να φέρει κοντά όσους ενδιαφέρονται για την υψηλή μορφή τέχνης που μπορεί να είναι η φωτογραφία. Τα μέλη τα πρότειναν οι τρεις ιδρυτές και στην συνέχεια όλα τα μέλη μαζί. Η είσοδος στην Linked Ring γίνονταν μόνο με προσκλήσεις δεν μπορούσε κάποιος να κάνει αίτηση από μόνος του για να γίνει μέλος. Μέλη της ένωσης έγιναν οι περισσότεροι από τους σημαντικούς του τέλους του 19ου αιώνα, ανάμεσα τους οι William Smedley-Aston, Walter Benington, Arthur Burchett, Frank Sutcliffe, Frederick H. Evans, Paul Martin, Alvin Langdon Coburn, Frederick Hollyer, J. B. B. Wellington, Richard Keene, James Craig Annan, Alfred Horsley Hinton, Lydell Sawyer, Alfred Maskell και αργότερα οι αμερικάνοι Alfred Stieglitz, Rudolf Eickemeyer, Jr και Clarence H. White που το 1902 ίδρυσαν την Αμερική την δική τους φωτογραφική καλλιτεχνική ένωση την Photo-Secession.

Η Αδερφότητα Linked Ring

Χαρακτηριστικό τοπίο του George Davison 

Τον Νοέμβριο του 1893 ο Robinson ίδρυσε την Photographic Salon, μια ετήσια έκθεση φωτογραφίας στην Αγγλία που ο σκοπός της να εκθέτει φωτογραφίες που να είναι μοναδικά έργα τέχνης και όχι φωτογραφίες για αναπαραγωγή. Φωτογραφίες που μας αποδεικνύουν την μοναδικότητα του καλλιτέχνη φωτογράφου. Αυτή η ετήσια έκθεση φωτογραφίας είχε σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για την καλλιτεχνική φωτογραφία αλλά και για εναλλακτικούς τρόπους εκτύπωσης και παρουσίασης των φωτογραφιών, τα χαρτιά, τις επιφάνειες, τις αποχρώσεις των φωτογραφιών. Το 1896 ξεκίνησαν να τυπώνονται τα Linked Ring Papers, κάτι σαν το περιοδικό της ομάδας, σημειώσεις για την αισθητική και την τεχνική της πικτοριαλιστικής φωτογραφίας. Η έκδοση τους σταμάτησε το 1909. Η  Linked Ring έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φωτογραφίας σαν τέχνη. Παρόλη την μασονικής έμπνευσης ίδρυση της (το λογότυπο της ήταν τρία μπλεγμένα δακτυλίδια σαφής αναφορά στο καλό, το αληθινό και το όμορφο των μασόνων), η Linked Ring ενέπνευσε με τις εκθέσεις της και βοήθησε πολλούς σημαντικούς φωτογράφους να επικοινωνήσουν το έργο τους.