Ψηφιακά Φωτογράμματα στο σπίτι

Οικιακός εξοπλισμός για ψηφιακά φωτογράμματα

Δεν περίμενα ότι το άρθρο μου για τα ψηφιακά φωτογράμματα θα προκαλούσε τόσο το ενδιαφέρον σας.  Ψηφιακά Φωτογράμματα. Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούσαν την φωτοτράπεζα που έγραψα ότι χρησιμοποίησα σαν φωτιστική πηγή. Η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα  ότι οι περισσότεροι νέοι φωτογράφοι το πιθανότερο είναι να μην έχουν δει κάποια φωτοτράπεζα ούτε καν στο γραφείο κάποιου γιατρού που εξετάζει κάποιες ακτινογραφίες ή κάποιες άλλες διαγνωστικές εξετάσεις που χρειάζονται φως από πίσω για να μπορούν να φανούν. Εμείς οι φωτογράφοι της παλιάς εποχής χρειαζόμασταν τις φωτοτράπεζες για να εξετάζουμε τις διαφάνειες (σλάιντ) αλλά και τα αρνητικά ασπρόμαυρα και έγχρωμα, συνήθως με την βοήθεια μιας λούπας (μεγεθυντηκό φακό). Έτσι μου έχει ξεμείνει και εμένα μια παλιά  μικρή φωτοτράπεζα.

Η φωτοτράπεζα με ένα εμφανισμένο σλάιντ επάνω της

Όμως επειδή θέλω τις τεχνικές που σας δείχνω να μπορεί κανείς να τις κάνει εύκολα στο σπίτι αμέσως στις απορίες σας απάντησα με μια φωτοτράπεζα ιδιοκατασκευή σαν αυτή που θα δείτε παρακάτω και με τις δυο πρώτες φωτογραφίες ταπεινών καθημερικών αντικειμένων. Ένα μυτοτσίμπηδο και ένα άδειο μπουκάλι after shave που του έβγαλα τα αυτοκόλλητα με τη φίρμα.

Το σετάρισμα για την φωτογράφιση. Μια σελίδα Α4 μια διάφανη επιφάνεια και ένα φωτιστικό

Εδώ το σετ σε πλήρη λειτουργία

Φωτόγραμμα σχεδόν ολόιδιο με τα φωτογράμματα του σκοτεινού θαλάμου

Η φωτογράφιση του μπουκαλιού

Και το αποτέλεσμα μετά την ψηφιακή επεξεργασία που σας έχω αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μου. Φωτογράφιση – Ασπρόμαυρο-Αντιστροφή.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis