Φωτογραφία για το ίντερνετ
Πολλοί φίλοι με ρωτάνε ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος και μέγεθος για τις φωτογραφίες που ανεβάζουν στα social media. Έχω γράψει πολλές φορές στο facebook απευθείας συμβουλές για τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε εκεί και έχω γράψει και μια ανάρτηση για την φωτογραφία του εξώφυλλου (cover photo).
Σήμερα θα σας πω δύο λόγια γενικά για τις φωτογραφίες που ανεβάζετε στο blog ή στο website σας. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβετε είναι ότι οι φωτογραφίες που τραβάτε με το κινητό ή ακόμη χειρότερα με την φωτογραφική σας μηχανή είναι τεράστιες. Οι φωτογραφικές μηχανές είναι λίγο πολύ γύρω στα 24 Mpixels ανάλυση πράγμα που σημαίνει ότι είναι γύρω στα 6000χ4000 pixels και μάλιστα σε ανάλυση 300 ppi.
Αυτό που θα πρέπει να δείτε πρώτα είναι αν το σύστημα blogging ή το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου του ιστοχώρου σας , όποιο και να χρησιμοποιείτε σας βάζει περιορισμούς σε σχέση με τα μεγέθη των εικόνων που μπορείτε να ανεβάσετε. Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστείτε να μειώσετε το μέγεθος των εικόνων σας γιατί δεν θα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε. Φωτογραφίες γύρω στα 2000 pixels η μεγαλύτερη πλευρά και σε ανάλυση 72 ή 96 ppi είναι μια χαρά και τις περισσότερες φορές σας καλύπτουν άνετα για τις ανάγκες των άρθρων και των αναρτήσεων. Η μόνη περίπτωση να χρειαστείτε μια μεγαλύτερη φωτογραφία είναι σε κάποια blog ή website που σας επιτρέπουν να βάλετε μια full screen εικόνα ή πολλές τέτοιες φωτογραφίες σε ένα slide show στην αρχική σελίδα. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα το γράφει μέσα στα χαρακτηριστικά της εφαρμογής.
Το δεύτερο πράγμα που θα σας απασχολήσει είναι το πιο είδος αρχείου θα χρησιμοποιήσετε. Το πιο συνηθισμένο αρχείο είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο με κατάληξη .jpg. Υπάρχει η περίπτωση αν θέλετε η εικόνα να υποστηρίζει διαφάνεια να την σώσετε όταν την μικρύνετε σε ένα αρχείο με κατάληξη .png.
Το πως θα το κάνετε τώρα αυτό είναι απλό. Με μια αναζήτηση στο ίντερνετ θα βρείτε πολλά δωρεάν προγράμματα για αυτή τη δουλειά και τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν και εφαρμογές για το κινητό. Υπάρχουν ακόμη και online υπηρεσίες που μπορείτε να κάνετε απλά και γρήγορα ένα resize, μια αλλαγή μεγέθους δηλαδή. Σε κάθε περίπτωση δείτε τι είναι το πιο βολικό για εσάς.
Τι πρέπει να προσέξετε όταν αλλάζετε μέγεθος σε μια φωτογραφία. Πρώτα από όλα να κρατήσετε την αναλογία της αρχικής φωτογραφίας όσο αφορά τις πλευρές της, το φωτογραφική αναλογία δηλαδή. Μετά θα πρέπει να μην αλλοιώνετε η ποιότητα όταν αλλάζουμε το μέγεθος. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μικρότερες σε μέγεθος φωτογραφίες κάνουν μόνο για την παρουσίασή τους στο ίντερνετ και όχι για εκτύπωση.
Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis