Επιλογές εστίασης στην φωτογραφική μηχανή DSLR

Αutofocus/Focus modes στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR

Στην σημερινή ανάρτηση θα δούμε τις επιλογές που έχουμε στους τρόπους με τους οποίους εστιάζει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR. Βέβαια τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και στις SLT και στις Mirrorless. Οι εταιρείες προσπαθούν να δίνουν περισσότερες δυνατότητες στα εργαλεία και τις επιλογές που αφορούν την αυτόματη εστίαση στην κάθε καινούργια φωτογραφική μηχανή μιας και οι χρήστες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αυτά τα εργαλεία. Οι τίτλοι είναι ενδεικτικοί μιας και ενώ σημαίνουν το ίδιο πράγμα η κάθε εταιρεία (Canon, Nikon, Sony, κλπ),  το ονομάζει  διαφορετικά.

Manual Focus (MF)

Αυτή είναι η επιλογή της χειροκίνητης εστίασης. Αυτή η επιλογή είτε γίνεται από τον φακό, είτε από το μενού, είτε από κάποιο κουμπί στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής σημαίνει ότι ο φωτογράφος στρίβοντας το δαχτυλίδι της εστίασης στον φακό θα πρέπει να εστιάσει την φωτογραφία που πρόκειται να τραβήξει. Θυμίζω ότι οι περισσότεροι φακοί  που δεν έχουν επιλογή A/M πλέον όταν ακουμπήσεις το δαχτυλίδι εστίασης του φακού περνάνε άμεσα στην χειροκίνητη εστίαση. Κάτι αντίστοιχο είναι και το  DMF της Sony. Όσο αφορά την χειροκίνητη εστίαση οι μηχανές περιλαμβάνουν και διάφορα βοηθήματα και στην λήψη με το σκόπευτρο και την λήψη στο live view για να βοηθούν τον φωτογράφο να εστιάσει με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Επιλογές εστίασης σε μια Sony

Single-servo AF (AF-S) – ONE SHOT

Σε αυτή την επιλογή όταν μισοπατάμε το κουμπί απελευθέρωσης του φωτοφράχτη ή οποιοδήποτε άλλο κουμπί έχουμε ορίσει σαν κουμπί με το  οποίο θα γίνεται η εστίαση, η  μηχανή εστιάζει και τέλος πρέπει να κουνήσουμε την μηχανή και να ξαναπατήσουμε το κουμπί για να εστιάσει η μηχανή κάπου αλλού. Αυτή  η επιλογή είναι για σχετικά ακίνητα θέματα και με τον φωτογράφο και την μηχανή να μην κινούνται.

Continuous-servo AF (AF-C) – AI SERVO

Σε αυτή την επιλογή όταν μισοπατάμε το κουμπί απελευθέρωσης του φωτοφράχτη ή οποιοδήποτε άλλο κουμπί έχουμε ορίσει σαν κουμπί με το οποίο  θα γίνεται η εστίαση, η μηχανή εστιάζει συνεχώς μέχρι να τραβήξουμε την φωτογραφία. Αυτή την επιλογή οι κατασκευαστές την προτείνουν για θέματα που κουνιούνται ή για συνθήκες που ο φωτογράφος  με την μηχανή κουνιέται.

Επιλογές εστίασης σε μια Nikon

Full-Time Servo AF (AF-F)

Σε αυτή την επιλογή που συνήθως την βρίσκουμε σε συνθήκες Live View και όχι σε λήψεις με το σκόπευτρο, η μηχανή εστιάζει συνέχεια μέχρι να πατήσουμε μέχρι την μέση το κουμπί απελευθέρωσης του φωτοφράχτη ή οποιοδήποτε άλλο κουμπί έχουμε ορίσει σαν κουμπί με το οποίο  θα γίνεται η εστίαση. Τότε η εστίαση κλειδώνει.

AF-A – AI FOCUS

Σε αυτή την επιλογή  που είναι προεπιλεγμένη  από το εργοστάσιο στις περισσότερες ερασιτεχνικές φωτογραφικές μηχανές, η μηχανή λειτουργεί σαν Single-servo AF (AF-S) κανονικά και κλειδώνει με το μισοπάτημα του κουμπιού. Αν όμως το θέμα μας κουνηθεί τότε η μηχανή περνάει αυτόματα στην επιλογή Continuous-servo AF (AF-C), ώστε να το διατηρήσει εστιασμένο.

Επιλογές εστίασης σε μια Canon

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397