Φωτογραφικό Ταχυδρομείο V-mail

Η φωτογραφία ενδιάμεσος στην αποστολή αλληλογραφίας

Το V-mail που είναι η συντομογραφία του Victory Mail, ήταν μια φωτογραφική διαδικασία αποστολής του στρατιωτικού ταχυδρομείου που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και αφορούσε κυρίως τους στρατιώτες που βρίσκονταν σε μεγάλες αποστάσεις στο εξωτερικό. Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι χρήσης του V-mail ή λογοκρισία και μείωση του όγκου και του βάρους των επιστολών μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Η διαδικασία του V-mail στηρίχτηκε σε μια προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία που χρησιμοποίησε η Βρετανία την British Airgraph και φυσικά σε πατέντα της Kodak που τα εργαστήρια της ενεπλάκησαν στην επεξεργασία του V-mail.

Η αλληλογραφία μέσω του V-mail γίνονταν σε προκαθορισμένη σελίδα διαστάσεων 17,8 με 23,2 εκ . Αυτές ας τις πούμε λίγο μεγαλύτερες από μέγεθος κάρτας επιστολές λογοκρίνονταν και μετά φωτογραφίζονταν σε μικροφίλμ (στην ουσία σε κινηματογραφικό 16mm). Οι επιστολές ταξίδευαν από την Αμερική με αυτό τον τρόπο, σαν εμφανισμένο φιλμ και όταν έφταναν στον προορισμό τους τυπώνονταν σε φωτογραφικό χαρτί σε λίγο μικρότερο μέγεθος από την πρωτότυπη επιστολή 10,7 με 13,2 εκ.

Αφίσα για την προώθηση του V-mail

Η λογική πίσω από το V-mail ήταν ότι χιλιάδες τόνοι και τεράστιος όγκος που θα ήταν οι εκατομμύρια επιστολές που θα μεταφέρονταν με τα πλοία θα άφηναν χώρο σε πολύτιμο πολεμικό υλικό που θα μπορούσε να μεταφερθεί στην θέση τους. Η αντιστοιχία ήταν ότι 37 τσουβάλια που χρειάζονταν για να μεταφερθούν 150.00ο επιστολές μιας σελίδας, μπορούσαν να αντικατασταθούν από μόλις ένα σάκο με φιλμ. Βέβαια εκτός από την λογοκρισία που την έκανε πιο εύκολη το V-mail αποθάρρυνε επίσης την επικοινωνία των κατασκόπων καθώς η τμήματα γραμμένα με την αόρατη μελάνη, τα μικρά σημάδια και η όποια μικροεκτύπωση στην αρχική επιστολή, δεν αναπαράγονταν με αυτή την φωτογραφική μέθοδο σμίκρυνσης.