Παραλλαγές της Φωτογραφίας Μακράς Έκθεσης

Εκδοχές της φωτογραφίας μακράς έκθεσης

Η φωτογραφία μακράς έκθεσης είναι η φωτογραφία που δημιουργείται με αργούς χρόνους έκθεσης του φωτοφράχτη. Η φωτογραφία μακράς έκθεσης, γνωστή  και με τους αγγλικούς όρους Long exposure photography αλλά και  “slow shutter photography”. Χρησιμοποιώντας αργούς χρόνους έκθεσης για τις εκθέσεις μας δημιουργούνται  εξαιρετικά οπτικά αποτελέσματα.  Δείτε και το άρθρο μου Φωτογραφία Μακράς Έκθεσης. Αξιοποιώντας αργές ταχύτητες φωτοφράχτη από 1/30 του δευτερολέπτου  μέχρι και πολλά λεπτά με την επιλογή B ή Τ, συλλαμβάνουμε την κίνηση του φωτός και του χρόνου, δημιουργώντας ένα οπτικό αποτέλεσμα με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Για να δούμε όμως μερικές από τις δημοφιλέστερες παραλλαγές της φωτογραφίας μακράς έκθεσης που μας δίνουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι δημοφιλέστερες παραλλαγές της φωτογραφίας μακράς έκθεσης

Παραλλαγές της Φωτογραφίας Μακράς Έκθεσης

Τεχνική Panning

Ιδιαίτερη τεχνική που έχει προέρθει από τους φωτογράφους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο φωτογράφος με ταχύτητες φωτοφράχτη από 1/30 μέχρι 1/4 ανάλογα με τον φακό και την απόσταση του αντικειμένου φωτογραφίζει κινούμενα αντικείμενα που προσπαθεί να τα διατηρήσει σταθερά ώστε με το κουνημένο φόντο να δώσει την αίσθηση της κίνησης. Δείτε και το άρθρο μου Τεχνική Panning στη Φωτογραφία.

Ζωγραφική με το φως ή Light painting

Σε αυτή εδώ την ομάδα περιλαμβάνω όλες τις τεχνικές μακράς έκθεσης που καταγράφουν κάθε είδους κινούμενα φώτα σε νυχτερινές λήψεις ακόμη και τα πυροτεχνήματα ή τους κεραυνούς, αλλά και τα κάθε είδους φώτα που μπορούμε εμείς να κουνήσουμε μπροστά στην μηχανή. Η κίνηση του φωτός δημιουργεί μοναδικά σχήματα.

light painting παραλλαγές μακράς έκθεσης

Απαλό μεταξένιο νερό

Καταγράφουμε την κίνηση του νερού σε ρυάκια, ποτάμια καταρράκτες αλλά και την κίνηση των θαλάσσιων κυμάτων με αργή ταχύτητα φωτοφράχτη πράγμα που οδηγεί σε μια ονειρική υφή. Το νερό καταγράφεται σαν μετάξι μιας και η ροή του αποτυπώνεται σε απαλές γραμμές.

Τεχνική κουνώντας το δαχτυλίδι του ζουμ

Με αργούς χρόνους έκθεσης κουνάμε κατά την διάρκεια της έκθεσης το δαχτυλίδι του ζουμ του φακού καταγράφοντας αυτή την ιδιαίτερη κίνηση. Μπορούμε να κάνουμε είτε ζουμ in, είτε ζουμ out. Δηλαδή από τον ευρυγώνιο στον τηλεφακό ή ανάποδα, ανάλογα τι μας βολεύει ειδικά σε σχέση με την εστίαση.

Φωτογραφίζουμε την κίνηση των άστρων

Φωτογραφίζοντας τον νυχτερινό έναστρο ουρανό καταγράφουμε στην ουσία με την μακρά έκθεση την κίνηση της Γης που έχει σαν αποτέλεσμα οι καμπύλες τροχιές που διαγράφουν τα αστέρια να μας δίνουν μαγικές εικόνες με τα φωτεινά ίχνη των αστεριών. Μια ακόμη παραλλαγή μακράς έκθεσης που ανήκει εδώ είναι και η φωτογράφιση του γαλαξία (Milky Way photography).

Η φωτογραφία μακράς έκθεσης προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για δημιουργικότητα και καλλιτεχνική έκφραση. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι ο πειραματισμός. Μην διστάσετε να πειραματιστείτε, να εξερευνήσετε και να αποτυπώσετε τον κόσμο με μια ολότελα νέα ματιά με τις παραλλαγές της φωτογραφίας μακράς έκθεσης.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397