ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ VIDEO ART ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ PHOTOBIENNALE

ΠΙΣΩ

 

Έκθεση Φωτογραφίας και Video Art στα πλαίσια της PhotoBiennale 2010

στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς

H γκαλερί Μ55 projects και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση με θέμα? «Τόπος» παρουσιάζει στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14) την έκθεση φωτογραφίας και video art με τίτλο «Muslim World caught ? between imaginary and reality». Η έκθεση έχει ως θέμα τις διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις πάνω στην ταυτότητα και τον χαρακτήρα του μουσουλμανικού κόσμου, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι θεατές έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αποσπασματικές ιστορίες που συνδιαλέγονται με την πραγματικότητα, αλλά και το φανταστικό. Τα έργα της έκθεσης, που επιμελείται η Νίνα Κασσιανού, είναι των: Στεφανία Μιζάρα, Pier Giorgio Lomascolo , Anita Andrzejewska, Alp Sime, Robert Holden, Susan Hefuna. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 20?30.

Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, την ίδια μέρα, στις 19:00, θα προηγηθεί συζήτηση στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς, με θέμα ? «Δρόμοι πολιτισμού στη Μεσόγειο. Ιστορική συνέχεια και μελλοντικές προοπτικές». Στην ημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης και θα μιλήσουν οι: κα Μάγια Τσόκλη δημοσιογράφος, κα Κατερίνα Στενού, Διευθύντρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικού Διαλόγου της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο κ. Πάρης Παπαμίχος -Χρονάκης, ιστορικός, η κα Χαρά Χάμψα, Αρχιτέκτων. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο διευθυντής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» κ. Τραϊανός Χατζηδημητρίου. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και της Aegean Airlines.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Σεπτεμβρίου έως 22 Σεπτεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές και Σαββατοκύριακο 10.00-14.00 και 18.00-21.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14 Λαδάδικα, 54625 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 385651, 385654, 385661, fax: 2310 551023

Συγκεκριμένα στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες των:

·Στεφανία Μιζάρα. Οι φωτογραφίες της μας δείχνουν την αθέατη πλευρά της καθημερινής ζωής των προσφύγων που μετακινήθηκαν από το Ιράκ στη Συρία.

·Pier Giorgio Lomascolo. Ο Ισπανο-Ιταλός καλλιτέχνης παρουσιάζει στα έργα του κατοίκους του Λιβάνου, οι οποίοι, με την παρότρυνση του φωτογράφου, σχηματοποιούν, με τη φαντασία τους, τον δικό τους, ονειρικό τόπο.

·Anita Andrzejewska. Τα έργα της Πολωνής φωτογράφου με θέματα από το Ιράν, μοιάζουν να αναδύονται από απόκρυφες ιστορίες της Ανατολή, σύγχρονα φιλμ εμπνευσμένα από τις Χίλιες και μία Νύχτες και δημιουργούν μια ποιητική και παραμυθένια αίσθηση.

·Alp Sime. Ο φωτογράφος επικεντρώνεται στην Κωνσταντινούπολη και στον τόπο σε σχέση με τον χρόνο και με το φακό του αποτυπώνει ασυνήθιστα στιγμιότυπα της καθημερινότητας

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης την προβολή τριών video:

·Της Στεφανία Μιζάρα που παρουσιάζει εικόνες από την Γάζα, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών τον Ιανουάριο του 2009.

·Του Robert Holden, που μεταφέρει τον θεατή στον Λίβανο και ασχολείται με το θέμα της ειρήνης μέσα από την «Λιβανέζικη νύφη».

·Της Susan Hefuna που εξερευνά την ταυτότητα 81 προσώπων από διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτισμικούς χώρους σε διαφορετικές περιοχές του Καΐρου που επαναλαμβάνουν την λέξη Ανα που σημαίνει Εγώ.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ VIDEO ART ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ PHOTOBIENNALE