ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΟΡΕΙΑ

ΠΙΣΩ

Κατηφορίζοντας Βόρεια

Κατηφορίζοντας Βόρεια

Έκθεση φωτογραφίας του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΥΛΑ
"Κατηφορίζοντας Βόρεια" στην Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι
4-18 Νοεμβρίου 2009

 

Οι αναπάντεχες ομοιότητες δύο φαινομενικά ανόμοιων χωρών, της Ελλάδας και της Νορβηγίας, που αποτύπωσε με το φακό του ο φωτογράφος Γιάννης Σκουλάς, είναι το θέμα της έκθεσης με τίτλο "Κατηφορίζοντας Βόρεια" που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι, Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, πλατεία Αμερικής.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας και γίνεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2009, με γενικό τίτλο "Διασταυρώσεις".

Ο Γιάννης Σκουλάς έχει ταξιδέψει και φωτογραφίσει πολύ και τις δύο χώρες. Όμως ο φωτογράφος  δεν σταματά εδώ. Με κείμενα που συνοδεύουν τις ενότητες των φωτογραφιών, επιχειρεί να συνδιάσει ένα οδοιπορικό στις δύο χώρες με το ταξίδι της ζωής και, προσπαθεί να διερευνήσει τις πορείες διαφορετικών ανθρώπων με διαφορετικούς σκοπούς, σε κοινούς τόπους.

Η έκθεση αποτελείται από 64 φωτογραφίες διαφορετικών μεγεθών τυπωμένες σε καμβά, μοιρασμένες σε 13 ενότητες όπου εναλλάσονται εικόνες των δύο χωρών. Τα κείμενα που τις ακολουθούν μοιάζουν αποσπάσματα ενός ταξιδιωτικού ημερολογίου.
"Οι άνθρωποι διασταυρώνουν τις πορείες τους, κι ας μη συναντηθούν ποτέ", υποστηρίζει ο φωτογράφος.

Ο Γιάννης Σκουλάς γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει δεκατρείς ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει τα λευκώματα "Σταθμοί, τραίνα και ορίζοντες", ¨Φάροι, πέτρα και φως", "Παλαιά αυτοκίνητα", "Κρήτη, αιώνες χαραγμένοι στην πέτρα" και "Φάροι, φωτίζοντας τη νύχτα".

Δείγματα 4 κειμένων από τις 13 ενότητες
(οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται αντιστοιχούν στις ενότητες)
1
…το θυμόταν αυτό: όταν βγήκε στο δρόμο, ο νους του ανήκε πλέον ολοκληρωτικά στο ταξίδι· κι ο προορισμός του (…;) μπορεί και να λεγόταν Ιθάκη. [-Ναι, το θυμόταν πεντακάθαρα…]

3
…έρημες αποβάθρες τον συνόδευαν, μακρυνά φώτα τον οδηγούσαν. Η εστία κρύα. Η μνήμη του καλοκαιριού τον κράταγε ζεστό…

5
…ο ήχος στις ράγιες γινόταν εντονότερος σε γέφυρες πάνω από νερό και στη σφυρίχτρα του σταθμάρχη άλλαζε πλευρό ελαφρά ενοχλημένος…

8…πότε-πότε, λίγο πριν λιγοψυχήσει, γύρευε ν’ ακουμπήσει σε γενναίες στιγμές άλλων καιρών· τότε αποζητούσε τη συμπαράσταση παλιών συντρόφων και φίλων που ’χουν από καιρό χαθεί…

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΟΡΕΙΑ