ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΗ

ΠΙΣΩ

Έκθεση φωτογραφίας της ομαδας Φωτοσκίαση

 

 

 

Έκθεση φωτογραφίας της ομαδας Φωτοσκίαση

Η φωτογραφική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης «Φωτοσκίαση» πραγματοποιεί για άλλη μια χρονιά έκθεση φωτογραφίας.
Φέτος, εκτός της έκθεσης φωτογραφιών των μελών της, θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες των διεθνώς αναγνωρισμένων φωτογράφων Γιάννη Κόντου και Stella Johnson.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Βίλλα Κούνδουρου και θα διαρκέσει από τις 15 έως και τις 20 Μαΐου
Ώρες έκθεσης:
10:00 - 14:00 & 18:00 - 20:30Άνοιγμα έκθεσης:
Παρασκευή 15 Μαΐου 18:00
Ομιλίες:
Γιάννης Κόντος - Σάββατο 16 Μαΐου 18:00
Stella Johnson - Κυριακή 17 Μαΐου 11:00

Η «Φωτοσκίαση» ιδρύθηκε το 1995 και αποτελεί τη φωτογραφική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί και να εκφραστεί μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.

Απευθυνόμενη τόσο σε ανθρώπους που έχουν ήδη ασχοληθεί με το αντικείμενο της φωτογραφίας, όσο και σε άτομα που για πρώτη φορά επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το χώρο αυτό, φιλοδοξεί να διευκολύνει τις προσπάθειες των πρώτων, καθώς και να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τους δεύτερους στα πρώτα τους βήματα.

Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας αποτελεί η συνεχής αλλαγή των μελών της (λόγω της ιδιότητας αυτών ως φοιτητές), η οποία εξασφαλίζει την εισαγωγή νέων ιδεών και το αμείωτο ενδιαφέρον για δημιουργία.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει επιτύχει να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικού τύπου συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση, τόσο για τα τεχνικά θέματα της φωτογραφίας όσο και για τα θεωρητικά. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από μέλη της ομάδας καθώς και από Χανιώτες που επιθυμούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ομάδας. Τα τελευταία 3 έτη προσφέρει τις γνώσεις του ο Μιχάλης Καλαϊτζάκης και ο Αλέξης Αλεξίου. Τη φετινή χρονιά ενισχύει τα σεμινάρια της ομάδας ο Γιάννης Κουκουράκης καθώς και ο Βασίλης Πιτσώνης. Επιπλέον πραγματοποιούνται σεμινάρια εμφάνισης και εκτύπωσης ασπρόμαυρων φιλμ στο πλήρως εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο που διαθέτει στη Πολυτεχνειούπολη.

Η Φωτοσκίαση έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια τρεις μεγάλες εκθέσεις (2003 Μεγάλο Αρσενάλι, 2004 Γυαλί Τζαμισί και 2006 Γαλλική Σχολή) καθώς και αριθμό μικρότερων (1999 Γυαλί Τζαμισί, 2000 Πολυτεχνειούπολη, 2004 Νεώρια κ.α.). Επιπλέον μέλη της ομάδας έχουν συμμετάσχει σε αριθμό ομαδικών εκθέσεων τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Βασική δραστηριότητα της ομάδας αποτελεί και η επίσκεψη των μελών της σε φωτογραφικές συναντήσεις και εκθέσεις τόσο της Κρήτης, όσο και εκτός αυτής (όπως η Φωτοσυγκυρία και οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων).

Τον Μάιο του 2008 η Φωτοσκίαση πραγματοποίησε μία πρωτότυπη για τα Χανιά φωτογραφική εκδήλωση: Το «Φωτογραφικό Διήμερο: 12 θέματα, 12 ώρες, 12 στάσεις». Παρέδωσε σε κάθε συμμετέχοντα (φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και Χανιώτες) ένα ασπρόμαυρο φιλμάκι 12 στάσεων, 12 θέματα προς φωτογράφηση και χρονικό περιθώριο 12 ωρών. Στο τέλος της ημέρας, ο κάθε φωτογράφος επέστρεψε στην ομάδα το φιλμάκι του με όλα τα θέματα (δηλαδή ένα καρέ για κάθε θέμα). Η ομάδα ανέλαβε να εμφανίσει και να τυπώσει τα φιλμάκια. Την επόμενη μέρα ακολούθησε έκθεση όλων των έργων στη Γαλλική σχολή.

Από το 2005 η ομάδα διαθέτει και ηλεκτρονική ιστοσελίδα, η οποία αποτελεί χώρο έκθεσης των προσπαθειών των μελών της, με σκοπό τη βελτίωσή τους, καθώς και μέσο επικοινωνίας με κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του forum της ομάδας.

Ο Γιάννης Κόντος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971. Σήμερα είναι ελεύθερος επαγγελματίας (freelance) φωτοειδησεογράφος. Συνεργάτης των διεθνών Γαλλικών πρακτορείων SYGMA (1998-2000) και GAMMA (2001-2002) αλλά και του Αμερικανικού POLARIS IMAGES μέχρι σήμερα, ταξιδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας τα σημαντικότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο.
Φωτογραφίες, κείμενά του αλλά και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά. Έχει κερδίσει στο World Press Photo για την δουλεία του στην Αφρική και είναι ο φωτογράφος ο οποίος έχει δημοσιεύσει πρώτος φωτογραφίες από τη κατάληψη της Βουλής της Σερβίας, την δολοφονία του παιδιού στη Γένοβα και τον άνθρωπο που αυτοπυρπολήθηκε στην Αθήνα όταν συνέβησαν τα επεισόδια για τον Οτσαλάν.

H φωτογράφος Stella Johson έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και φωτογραφία στο San Francisco Art Institute. Η φωτογραφική της ενασχόληση περιλαμβάνει εκδοτικές αναθέσεις, φωτογραφικά ντοκιμαντέρ και προσωπικές καλλιτεχνικές εκφράσεις. Έχει εργαστεί στην Αμερική και σε άλλες χώρες σε συνεργασία με τα ‘The Ford Foundation’, ‘Earth Watch Institute’ και με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Time, Fortune, US News και World Report. Το 2006 δίδαξε αποδεικτική φωτογραφία και οπτική ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο του Μεξικό και το 2008 παρουσίασε στην Αγγλία ντοκιμαντέρ σχετικά με την έλλειψη στέγης, την μαιευτική και την αστική ανάπτυξη. Η προσωπική της εργασία έχει αναγνωριστεί από το Αγγλικό ίδρυμα τεχνών, το ίδρυμα διεθνής μουσικής και τέχνης κ.α. Έχει πραγματοποιήσει φωτογραφικές αποστολές σε Αφρική, νότια και κεντρική Αμερική και Μεξικό. Είναι πολύ γνωστή για την εργασία της στις αναπτυσσόμενες χώρες οπού έχει εστιάσει στις ζωές των γυναικών και των οικογενειών τους. Φωτογραφίες από ιθαγενής φυλές επιδεικνύονται σε μόνιμη έκθεση στο Καμερούν και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΗ