ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ΤΑΥΡΟΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΑΜΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΠΙΣΩ

Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη

Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη

Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη

Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη

Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη

Η ταυροθυσία στον Μανταμάδο της Λέσβου 

 

Πανηγύρια, λιτανείες, προσφορές καρπών και ζώων, ως πρακτικές μιας θρησκείας πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα, αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία των λαών της Μεσογείου- μουσουλμανικών και χριστιανικών.
Η γιορτή στον Μανταμάδο της Μυτιλήνης, το «κουρμπάνι», όπου ο ταύρος σφάζεται προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γίνεται φαγητό για τους πιστούς και το αίμα του κρατιέται σαν φυλαχτό, είναι μια τελετή που η απαρχή της χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η επιβίωσή της μέχρι τις μέρες μας και η μορφή που αυτή παίρνει, σαν μια πάνδημη λαϊκή τελετουργία, αναδύεται κυρίως μέσα από τα πρόσωπα αυτών που συμμετέχουν.
Ο ευαίσθητος και διεισδυτικός φακός του Γιάννη Βουλγαράκη αποτυπώνει  στις μαυρόασπρες φωτογραφίες του, την ανθρώπινη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία είναι εκείνη που διατηρεί ζωντανή αυτή την παράδοση.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε΄ Κύκλου Ομιλιών του προγράμματος των μορφωτικών εκδηλώσεων του ΕΙΕ «Επιστήμης Κοινωνία» με θέμα «Αιγαίο: Οικονομία, εμπόριο, πειρατεία και επιδρομές ανά τους αιώνες» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητος (ΚΕΡΑ) του ΕΙΕ.
Για το έθιμο του Μανταμάδου και τη δουλειά του Γιάννη Βουλγαράκη θα μιλήσει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών κ. Παναγιώτης Μιχαηλάρης
την Τρίτη 5 Μαΐου 2009, στις 19.30΄
στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης  στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του ΕΙΕ

Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, (στάση Μετρό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ)
με ελεύθερη είσοδο 

Διάρκεια Έκθεσης 5-31 Μαΐου 2009
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 1000΄-2000΄
Σάββατο-Κυριακή: 1000΄-1400΄

Το λεύκωμα με τις φωτογραφίες της έκθεσης και κείμενα του ιστορικού Παναγιώτη Μιχαηλάρη και της εθνολόγου Εύης Ολυμπίτου διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του ΕΙΕ

Για πληροφορίες: (EIE) 210/7273501 + 516

Η ΤΑΥΡΟΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΑΜΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ