ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

CITY STREETS / ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΙΣΩ

CITY STREETS / ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας
CITY STREETS / ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου, στις 8.00 μ.μ. στο
Μέγαρο Ευνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 (δίπλα στο Εθνικό Θέατρο)

«Τώρα οι γύρω σου είναι η οικογένειά σου»
Καρίμ, 30 ετών, Ιράν

CITY STREETS / ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ποτέ άλλοτε οι κάτοικοι αυτής της πόλης δεν ήταν τόσοι πολλοί και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Η Αθήνα μεταμορφώνεται, γίνεται μητρόπολη και οι ταυτότητες όλων μας επανακαθορίζονται. Οι μετανάστες τροφοδοτούν με πρωτόγνωρη ενέργεια τη ζωή της πόλης, φέρνουν μαζί τους τη δύναμη της δημιουργίας καινούργιων κόσμων που συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με τον παλιό.

Οι εικόνες της έκθεσης «City Streets / Οι δρόμοι της πόλης» είναι τα περαστικά βλέμματα ανθρώπων με διαφορετικές προελεύσεις -και κατευθύνσεις- πάνω στην πόλη που ζουν. Είναι αφορμές να ξαναφανταστούμε την πόλη που θα ζήσουμε αύριο.

Δεκατέσσερις νέοι φωτογράφοι ταξίδεψαν για δεκατέσσερις μήνες στους δρόμους της Αθήνας με σκοπό να αποτυπώσουν μέσα από τον φακό τη δική τους εικόνα για τη ζωή σε μια πόλη που συνεχώς αλλάζει. Παράλληλα, μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων από δέκα σχολεία του Νομού Αττικής, κατέγραψαν στιγμές της δικής τους καθημερινότητας στις γειτονιές, στο σπίτι, στο σχολείο.

Την επιλογή των φωτογραφιών της έκθεσης και του καταλόγου, τα φωτογραφικά εργαστήρια καθώς και την καλλιτεχνική διεύθυνση του προγράμματος υπογράφει ο φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος,. Την επιστημονική επιμέλεια είχε η ανθρωπολόγος Ναντίνα Χριστοπούλου, ενώ τα σχολικά φωτογραφικά εργαστήρια συντόνισε ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλας.

Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Εμμανουέλα Αργυροπούλου, Μαρία Βιδάλη, Βαγγέλης Γεώργας, Αχιλλέας Ζάβαλλης, Βανέσσα Ζωχιού, Ιωάννα Κατσαρού, Αναστασία Κουρμπέλα, Φώτης Ματσούκας, Μαρίνα Νικόλοβα, Χρύσα Ποσνακίδου, Γιάννης Σίμος, Χρήστος Στεφάνου, Ένρι Τσανάι, Νεμάτ Χασάν

Η έκθεση «City streets/Οι Δρόμοι της Πόλης» διοργανώνεται στο πλαίσιο ομώνυμου προγράμματος που αποτελεί πρωτοβουλία του British Council και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ) και έχει στόχο να ενθαρρύνει τον ανοιχτό διαπολιτισμικό διάλογο και να ενισχύσει την έννοια της κοινωνικής συνοχής και τον σεβασμό του δικαιώματος στην διαφορά.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες.

CITY STREETS / ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ