ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΤΙΜΕ - ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ

ΠΙΣΩ

TIME – Μια ματιά στα αριστουργήματα της Δήλου

 

TIME – Μια ματιά στα αριστουργήματα της Δήλου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου θα φιλοξενήσει την έκθεση δημιουργικής φωτογραφίας της φωτογράφου και ψηφιακής δημιουργού Θαλασσινής Δούμα με τίτλο ‘’TIME’’ μεταξύ 21 και 27 Σεπτέμβρη του 2007, στο Ματογιάννι Μυκόνου.

TIME – Μια ματιά στα αριστουργήματα της Δήλου.

TIME – Μια ματιά στα αριστουργήματα της Δήλου

Η Δούμα αγγίζει με τον φακό της και ζωντανεύει στιγμιαία μαρμαρόγλυπτα σώματα από το νησί του Απόλλωνα.
Τα αγάλματα αποκτούν μια γοητεία ανθρώπινη, φθαρτή, μελαγχολική με την έννοια του ματαίου και παραδόξως μια αίσθηση ερωτική.
Η επιλογή των χρωμάτων γκρι - ροζ στα έργα της δεν είναι τυχαία. Το πρώτο δηλώνει τη φθορά του χρόνου ενώ ταυτόχρονα το δεύτερο ζωηρό χρώμα φανερώνει τη φρεσκάδα της νιότης που αυτά εκπέμπουν. « Η εμπειρία της Δήλου είναι μαγικό ταξίδι στο χρόνο. Το νησί του φωτός με άγγιξε και με άφησε απλόχερα να το αγγίξω..» αναφέρει η Θ. Δούμα.
Η δημιουργός ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. και την Ιταλία. Έχει συμμετάσχει σε έξι επιτυχημένες εκθέσεις από το 2006.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 9:00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το έργο : «Time» / «Χρόνος» της Θαλασσινής Δούμα


Όταν αναφερόμαστε στην αρχαιότητα, αυτόματα η προσωπική μας αντίληψη τίθεται από πάνω, από μακριά, μιας και χρονικά είναι κάτι που δεν μας ακουμπάει. Έχουν όλα περάσει, έχουν όλα συγχωρεθεί, έχουν όλα συμβεί κι ευτυχώς – ή δυστυχώς για πολλούς, είναι μακριά από μας.

Παρ’ όλ’ αυτά όταν βρεθούμε σε αρχαιολογικό χώρο μας βγαίνει αυθόρμητα να έρθουμε σ’ επαφή με το αντικείμενο ή το μνημείο. Βλέπετε η αφή είναι μια από τις πέντε αισθήσεις που μας είναι κι αυτή απαραίτητη. Όσο και η όραση. Μιας και μιλάμε για φωτογραφίες. Για την σειρά «Time».

Αυτό είναι το πρώτο που διαβάζει κάποιος αυθόρμητα στο έργο της Θαλασσινής Δούμα. Την αφή.

Έχουμε μάθει για την Δήλο πως είναι το νησί του φωτός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αιώνια σύντροφος του φωτός είναι η σκιά. Βαδίζουν μαζί και εξαρτώνται απόλυτα το ένα από την άλλη. Το φως λειαίνει και φανερώνει τα πράγματα σε αντίθεση με την σκιά που τα μεγαλώνει και τα κρύβει.

Παρατηρώντας προσεκτικά την αποτύπωση αυτού του αξιώματος στο έργο της καλλιτέχνιδας αισθάνεσαι πλήρως την αίσθηση της αφής.

Η επιλογή των χρωμάτων γκρι - ροζ στα έργα της δεν είναι τυχαία. Το πρώτο δηλώνει τη φθορά του χρόνου ενώ ταυτόχρονα το δεύτερο ζωηρό χρώμα φανερώνει τη φρεσκάδα της νιότης που αυτά εκπέμπουν.

Τα αγάλματα- έργα κάποιων άλλων καλλιτεχνών προφανώς- έχουν πια μια γοητεία, ανθρώπινη, φθαρτή, μελαγχολική με την έννοια του ματαίου. Και παραδόξως μια αίσθηση ερωτική που πλανάται σε απόκρυφες λεπτομέρειες μη ερωτογενών ζωνών.

Σαφώς οι ξεχασμένοι στους αιώνες μαρμαρογλύπτες του Αιγαίου της αρχαιότητας θα χαμογελούν ήσυχοι και χαρούμενοι με τα παιχνίδια που εφευρίσκει ο άνθρωπος.

Τότε εκείνοι με την σμίλη, σήμερα η Δούμα με τον φακό της, για να πετύχουν τι;

Να ξεγελάσουν τον χρόνο. Κι οι δύο.

Εκείνοι με τα γλυπτά τους τον διαιωνίζουν και τον χαρίζουν.

Και η Θαλασσινή Δούμα τον ακινητοποιεί και τον εξουσιάζει. Έστω στιγμιαία.

Θοδωρής Φίλος Αρβανίτης

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνo: 6939 621911
Ιστοσελίδα έκθεσης: www.thalassini.gr/photoart/mykonos.html
Ιστοσελίδες δημιουργού: www.tdouma.com

ΤΙΜΕ - ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ