ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ CROSSROADS

ΠΙΣΩ

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ/CROSSROADS

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

CROSSROADS

Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007, 8.30’μμ, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: ”ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ/CROSSROADS”, στην gallery TETTIX (Tσιμισκη & Διαλεττη 3)
Με την έκθεση αυτή το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο παράλληλο πρόγραμμα της
“1ης BIENNALE του KΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ “

Συμμετέχουν:
Ζαχαρίας Αυγερινός, Θανάσης Ράπτης, Ευθύμης Μουρατίδης, Ισμήνη Γούλα, Βασίλης Καρκατσέλης, Γιώργος Παπαχαραλάμπους, Τάσος Ντεγιάννης, Σταύρος Δαγτζίδης και Αχιλλέας Σαββόπουλος.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ/CROSSROADS


Αναζητώντας την «άλλη πόλη»
Στα σταυροδρόμια και τους τοίχους της πόλης, στις άσκοπες περιπλανήσεις των αδέσποτων σκύλων και τις φευγαλέες ματιές των περαστικών αναζητούμε την «άλλη πόλη».
Ανατέμνοντας τον οικείο αστικό χώρο ανακαλύπτουμε ένα παράλληλο σύμπαν από ετεροτοπίες -τόπους που ακροβατούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ουτοπία. Μοιάζουν με αχαρτογράφητες νησίδες που λειτουργούν άλλοτε ως τόποι απόδρασης από την καθημερινότητα, κι άλλοτε ως τόποι εξορίας για κάθε απόκλιση. Σ’ αυτό τον μεταιχμιακό κόσμο των ετεροτοπιών διασταυρώνονται τα πιο ετερόκλητα στοιχεία: πραγματικό και φαντασιακό, οικουμενικό και προσωπικό, δημόσιο και ιδιωτικό.
Πέρα από τις γνωστές ετεροτοπίες που έχει περιγράψει ο Φουκώ –οι φυλακές, τα νοσοκομεία, τα μουσεία, οι οίκοι ανοχής- υπάρχουν και άλλες, λιγότερο πρόδηλες, που ζουν λάθρα μέσα στις πόλεις, σχεδόν παρασιτικά, όπως τα graffiti ή οι επιτοίχιες διαφημίσεις. Πάνω στους τοίχους η ύλη διασταυρώνεται με το πνεύμα και τα γραπτά συνθήματα ηχούν σαν φωνές από έναν «άλλο τόπο» παγιδευμένο στο τσιμέντο. Σε άλλα σημεία, οι μαζικές φαντασιώσεις της καταναλωτικής κοινωνίας καταλαμβάνουν τις απρόσωπες προσόψεις των κτιρίων, μεταμφιέζοντας τες απροσδόκητα με τις εικόνες αισθησιακών καλλονών.
Ωστόσο οι «άλλοι τόποι» δεν εκτείνονται μόνο στο δομημένο περιβάλλον· είναι και οι τόποι που κατοικούν στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, οι τόποι που κουβαλάει μέσα του, οι πατρίδες του, βιώματα και μνήμες που προδίδουν τα βλέμματα και οι χειρονομίες. Ακόμη και σε μια απόμερη παραλία γυμνιστών, όπου οι λουόμενοι έχουν απαλλαγεί από τα paraphernalia της αστικής τους καταγωγής, η πόλη εξακολουθεί να υπάρχει ως βίωμα και εσωτερική αίσθηση.
Η ίδια η Τέχνη, ως ένας «άλλος» τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας, παράγει ετεροτοπίες. Ο καλλιτέχνης μπορεί να υπονομεύσει την τυπική εικόνας της πόλης ως ενός σύνθετου δικτύου από διασταυρούμενους δρόμους και φωτεινούς σηματοδότες και να δημιουργήσει από την αρχική πραγματική εικόνα έναν «άλλο τόπο»: μια πόλη που μετεωρίζεται και διαρκώς δραπετεύει γλιστρώντας πάνω στην αντανάκλασή της.
Ετεροτοπία λοιπόν είναι το ίδιο το έργο τέχνης, γιατί μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο, είναι εδώ και είναι παντού, είναι συγχρόνως όλοι οι τόποι. Και μήπως δεν είναι αλήθεια ότι ένα έργο τέχνης μας συνδέει με άλλους τόπους, χρόνους, μνήμες και αισθήσεις, υφαίνοντας αενάως αόρατα δίκτυα σχέσεων και διασταυρώσεων;
Όλγα Καραμητοπούλου
Ιστορικός της Τέχνης

Διάρκεια της έκθεσης έως 5/10/07.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ - CROSSROADS