Φωτογραφία Μόδας

Η φωτογραφία μόδας είναι η φωτογραφία που την χρησιμοποιεί για διαφημιστικούς λόγους η βιομηχανία της μόδας για να προβάλλει τα προϊόντα της. Η φωτογραφία μόδας χρησιμοποιείτε στους καταλόγους, στα περιοδικά και στις αφίσες.

Φωτογραφία Μόδας

Όμως την ύπαρξη και την καθιέρωση της σαν ξεχωριστό ας το πούμε έτσι, κλάδο της διαφημιστικής φωτογραφίας τη χρωστάει στους φωτογράφους της. Κανείς δεν θα ασχολιόταν με τη φωτογραφία μόδας αν πολύ καλοί φωτογράφοι δεν της είχαν κάνει τη χάρη να ασχοληθούν μαζί της. Η φωτογραφία μόδας και οι φωτογράφοι της (και βέβαια μαζί και οι εταιρίες που διαφημίζονται) γίνονται πολύ συχνά θέμα συζήτησης και προβολής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτό δείχνει τη τεράστια δύναμη που έχει η εικόνα.

Δείτε και το νεότερο άρθρο Φωτογραφίες Μόδας

Είχα διαβάσει παλιότερα σε μια συνέντευξη κάτι που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση αρχικά, αλλά σήμερα το θεωρώ πολύ μεγάλη βλακεία. Μια fashion editor ενός πολύ γνωστού διεθνούς περιοδικού μόδας έλεγε λοιπόν αναφέροντας αυτά που ζητούσε το περιοδικό από τους φωτογράφους ότι “ ...αυτό που ζητάμε είναι να φαίνεται το ρούχο, να δείχνει όμορφο το μοντέλο, να μας δώσει πολλές φωτογραφίες για να μπορούμε να διαλέξουμε και να μην έχει άποψη...”

Φωτογραφία Μόδας

Από τέτοιες φωτογραφίες βέβαια είναι γεμάτος ο κόσμος γύρω μας στο σημερινό οπτικό πολιτισμό μας. Όμως το ερώτημα είναι ποιος ρίχνει δεύτερη ματιά σε μια τέτοια φωτογραφία μόδας; Θεωρητικά βέβαια η φωτογραφία μόδας αυτό πρέπει να κάνει, να δείχνει πολύ καλά το προϊόν ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις του. Όμως υπάρχει μια αντίφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η αντίφαση αυτή είναι ότι η φωτογραφία μόδας έχει χρησιμοποιηθεί από καταπληκτικούς φωτογράφους ως μέσον προσωπικής έκφρασης πράγμα που της έχει δώσει τη σημερινή της αξία ( ενώ δεν μιλάει κανείς για τις διαφημιστικές φωτογραφίες επίπλων για παράδειγμα).

Η φωτογραφία μόδας έκανε τα πρώτα της βήματα στις αρχές του 20ου αιώνα και απλά θα σας αναφέρω μερικούς φωτογράφους που πιστεύω ότι βοήθησαν τη φωτογραφία μόδας να γίνει αυτό που είναι.

Baron de Meyer

Φωτογραφίες Μόδας

Edward Jean Steichen

Φωτογραφίες Μόδας

George Hoyningen-Huene

Φωτογραφίες Μόδας

Horst P. Horst

Φωτογραφίες Μόδας

Cecil Beaton

Φωτογραφίες Μόδας

Norman Parkinson

Φωτογραφίες Μόδας

Alexei Brodovitch

Φωτογραφίες Μόδας

Erwin Blumenfeld

Φωτογραφίες Μόδας

Richard Avedon

Φωτογραφίες Μόδας

David Bailey

Φωτογραφίες Μόδας

Helmut Newton

Φωτογραφίες Μόδας

Hiro

Φωτογραφίες Μόδας

Oliviero Toscani

Φωτογραφίες Μόδας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΔΑΣ

Αρχική | Φωτογραφία | Ψηφιακή Φωτογραφία | Φωτογραφία Κατάλογος | Φωτογραφίες | Επικοινωνία