Τα βαφτίσια της Φωτογραφίας

Η πρώτη επίσημη χρήση της λέξης φωτογραφία (Photography)

Στις 14 Μαρτίου του 1839 στο Λονδίνο σε μια συνάντηση της Royal Society στο Somerset House, ο Sir John Frederick William Herschel παρουσιάζει το άρθρο του “Note on the Art of Photography, or the application of the Chemical Rays of Light to the purposes of Pictorial Representation”.  Αυτή η παρουσίαση είναι και η πρώτη επίσημη χρήση της λέξης Φωτογραφία στην διεθνή βιβλιογραφία.

Ο Sir John Herschel  πορτραίτο του ζωγράφου  William James Ward

Ο Sir John Herschel που ήξερε άριστα αρχαία ελληνικά και έχει κάνει μια σπουδαία μετάφραση της Ιλιάδας του Ομήρου, χρησιμοποιεί τις αρχαιοελληνικές λέξεις Φωτός Γραφή για να σχηματίσει την λέξη για την νέα αυτή τεχνική μέθοδο με τις φωτοευαίσθητες ενώσεις του αργύρου που επιτρέπει σε κάποιον να κάνει ακριβώς αυτό, να ζωγραφίσει με το φως (Γράφω στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ζωγραφίζω). Σε αντίστοιχη παρουσίαση που είχε γίνει για τον ίδιο σκοπό στην Royal Society λίγο νωρίτερα με ένα άρθρο του William Henry Fox Talbot αυτή τη φορά, ο τίτλος ήταν “Some account of the Art of Photogenic Drawing, or the process by which natural objects may be made to delineate themselves without the aid of the Artist’s pencil”. Αυτό σημαίνει ότι συνειδητά οι δύο φίλοι πίστευαν ότι η φωτογραφία είναι ζωγραφική με το φως.

Η πρώτη δημοσίευση του “Note on the Art of Photography” στο περιοδικό The Athenæum

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν παρόλο που αρκετοί ιστορικοί αναφέρουν αυτή την πρώτη χρήση του όρου photography από τον Sir John Herschel, δεν φωτίζουν όσο θα έπρεπε τον ρόλο που έπαιξε στο να λύσουν το πρόβλημα της στερέωσης των φωτογραφιών οι William Henry Fox Talbot και Louis-Jacques-Mandé Daguerre (άλλωστε στο Note on the Art of Photography αναφέρει ότι προτείνει την χρήση του “HYPO” για την στερέωση των φωτογραφιών). Γενικά ο ρόλος του στην εφεύρεση και στην προώθηση της φωτογραφίας έχει πολλές φορές υποβαθμιστεί και το ανακαλύπτουμε όσο περισσότερα γράμματα και πρωτότυπες πηγές δημοσιεύονται από νέους ιστορικούς της φωτογραφίας που κάνουν πραγματική έρευνα και δεν παπαγαλίζουν παλιότερα άρθρα.

O Sir John  Herschel σε μεγάλη ηλικία φωτογραφημένος από την Julia Margaret Cameron 

Ανεξάρτητα που από την επίσημη ιστορία θεωρούνται σαν πατέρες της φωτογραφίας ο William Henry Fox Talbot και ο Louis-Jacques-Mandé Daguerre . Πολλοί ακόμη θα μπορούσαν άνετα να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο. Ο ίδιος ο Sir John Herschel ή ο Joseph Nicéphore Niépce που τράβηξε την πρώτη φωτογραφία. Ο Thomas Wedwood που τουλάχιστον 25 χρόνια νωρίτερα από όλους τραβούσε φωτογραφίες που δυστυχώς δεν μπορούσε να στερεώσει ή ακόμη και αυτός ο ριγμένος της όλης υπόθεσης στην Γαλλία, ο Hippolyte Bayard. Έτσι οι πατεράδες της φωτογραφίας μπορεί να είναι πολλοί και αβέβαιοι, αλλά ο νονός της είναι σίγουρος και ένας ο Sir John Frederick William Herschel και τα βαφτίσια έγιναν στις 14 Μαρτίου του 1839 στο Λονδίνο (κάτι σαν βασιλικό μωρό).

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis