Προστατευτικό Φίλτρο UV για τον Φακό μας

Φίλτρο προστασίας για τους φωτογραφικούς μας φακούς

Στους φωτογραφικούς μας φακούς πρέπει πάντα να φοράμε από την πρώτη στιγμή που τους αγοράζουμε ένα προστατευτικό φίλτρο. Το φίλτρο που στους περισσότερους φακούς βιδώνει στο μπροστινό μέρος* προστατεύει τον φακό μας από σκόνες, σταγόνες, κηλίδες και δαχτυλιές αλλά κυρίως από γρατζουνιές και χτυπήματα. Το προστατευτικό φίλτρο πρέπει να είναι πάντα βιδωμένο επάνω στον φωτογραφικό φακό μας. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι ένα προστατευτικό φίλτρο UV (Ultra Violet). Όταν φωτογραφίζαμε με φιλμ υπήρχαν και άλλα δημοφιλή προστατευτικά φίλτρα όπως τα SKYLIGHT που όμως δεν ήταν χρωματικά ουδέτερα, αλλά έκοβαν λίγο μπλε. Τα UV φίλτρα που είναι φτιαγμένα για να κόβουν την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά είναι ουδέτερα χρωματικά, είναι ιδανικότερα ως προστατευτικά φίλτρα και γι’αυτό έχουν κερδίσει την προτίμηση των φωτογράφων και την ψηφιακή εποχή. Τα προστατευτικά φίλτρα μπορεί να τα συναντήσουμε και ως απλά PROTECTOR χωρίς να δίνεται έμφαση στο φιλτράρισμα της UV ακτινοβολίας.

uvfiltro

Η επιλογή του φίλτρου UV πρέπει να γίνει με προσοχή γιατί όσο κι αν είναι ουδέτερο φωτογραφικά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των φωτογραφιών σας (μιας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του φακού) αν δεν είναι από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή. Τα φίλτρα UV κυκλοφορούν σε διαβαθμίσεις όσο αφορά την ποιότητα τους και ανάλογη είναι και η τιμή τους. Συνήθως τα καλύτερα της κάθε εταιρείας και τα ακριβότερα έχουν τον χαρακτηρισμό PRO. Οι εταιρείες με την καλύτερη φήμη όσο αφορά τα φίλτρα τους είναι η HOYA, η B+W και η NISI, παρόλο που μπορείτε να βρείτε φίλτρα που κατασκευάζουν και οι μεγάλες εταιρείες φωτογραφικών όπως η NIKON και η CANON, ενώ υπάρχουν και εταιρείες με φθηνότερα φίλτρα αρκετά αξιόπιστες όπως η MARUMI, η KENCO, η WALIMEX, η VISICO κ.α.

uvfiltroprostateftiko

Είναι προτιμότερο σε ένα ατύχημα να σπάσει το προστατευτικό φίλτρο παρά το μπροστινό στοιχείο του πολύτιμου φακού μας

Μια άλλη παράμετρος που είναι σημαντική στα προστατευτικά φίλτρα UV είναι το πάχος τους γιατί στους ευρυγώνιους φακούς ή στα ανοιχτά διαφράγματα σε κάποιους άλλους, ένα παχύ φίλτρο μπορεί να προκαλέσει βινιετάρισμα (σκοτείνιασμα στις άκρες του καρέ). Για αυτή την περίπτωση επιλέγουμε ένα φίλτρο SLIM που είναι πιο λεπτό από τα συνηθισμένα φίλτρα ακριβώς για αυτούς τους φακούς. Τα φίλτρα SLIM UV τα χρειαζόμαστε όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κάποια έξτρα φίλτρα στους φακούς μας, για παράδειγμα ένα πολωτικό φίλτρο (PL) ή ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας(ND). Σε αυτές τις περιπτώσεις αν δεν θέλουμε (που δεν πρέπει να θέλουμε) να ξεβιδώνουμε και να ξαναβιδώνουμε συνέχεια το UV φίλτρο από τους φακούς μας, είναι καλό τa UV φίλτρα μας να είναι λεπτά ώστε να βιδώνουμε άνετα κι άλλα φίλτρα επάνω τους.

* Υπάρχουν φακοί (συνήθως οι υπερευρυγώνιοι και οι fisheye) που εξαιτίας του καμπύλου μπροστινού στοιχείου που εξέχει πολύ, δεν έχουν σπείρωμα για να μπορούμε να βιδώνουμε φίλτρα. Σε αυτούς τους φακούς συνήθως προσαρμόζουμε ένα σύστημα με φορέα φίλτρων. Σε κάποιους άλλους ειδικούς φακούς υπάρχει σπείρωμα στην πίσω πλευρά τους και εκεί μπορούμε να βιδώσουμε κάποια φίλτρα, ενώ κάποιοι άλλοι ειδικοί φακοί έχουν έναν φορέα φίλτρων ενσωματωμένο κάπου στο κύριο σώμα τους. Πρόσφατα (2018) είδαμε κάτι τέτοιο σε ένα αντάπτορα της Canon για το σύστημα R.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis