Οι σύγχρονοι φωτογραφικοί φακοί
Οι φωτογραφικοί φακοί είναι συσκευές που προσαρμόζονται στις φωτογραφικές μηχανές και δημιουργούν το φωτογραφικό είδωλο συγκεντρώνοντας το φως και έτσι μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε πολύ πιο σύντομους χρόνους έκθεσης σε σχέση με το αν φωτογραφίζαμε με μια φωτογραφική μηχανή χωρίς φακό (pinhole). Οι σύγχρονοι φωτογραφικοί φακοί είναι σύνθετα οπτικά συστήματα που η σχεδίαση τους έχει σκοπό την δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερης φωτογραφικής εικόνας. Όμως ακόμη και οι καλύτεροι και ακριβότεροι φωτογραφικοί φακοί παρουσιάζουν ορισμένα μικρά ή μεγάλα οπτικά σφάλματα (Δείτε την ανάρτηση Τα σφάλματα των Φωτογραφικών Φακών).
Η γκάμα των εναλλακτικών φωτογραφικών για την σύγχρονη DSLR
Υπάρχουν φωτογραφικοί φακοί που είναι μόνιμα προσαρμοσμένοι επάνω στις φωτογραφικές μηχανές και εναλλακτικοί φωτογραφικοί φακοί για τις φωτογραφικές μηχανές που μπορούμε να αλλάζουμε φακούς ανάλογα με τις ανάγκες μας. Οι φωτογραφικοί φακοί κατηγοριοποιούνται κυρίως σε σχέση με την εστιακή τους απόσταση που μετριέται σε mm, σε τρεις μεγάλες κατηγορίες τους Ευρυγώνιους φακούς, τους Κανονικούς φακούς και τους Τηλεφακούς.
Ευρυγώνιοι Φακοί
Ευρυγώνιοι είναι οι φακοί με μεγάλη γωνία λήψης και μικρή εστιακή απόσταση. Χωρίζονται και αυτοί με την σειρά τους σε φωτογραφικούς φακούς μάτι ψαριού “fisheye” που διαθέτουν την μεγαλύτερη γωνία λήψης (συνήθως 180 μοίρες), σε υπερευρυγώνιους και σε κανονικούς ευρυγώνιους. Δείτε και την ανάρτηση μου Ευρυγώνιοι Φακοί
Κανονικοί (νορμάλ) Φακοί
Κανονικοί φωτογραφικοί φακοί ή νορμάλ ονομάζονται οι φακοί που διαθέτουν εστιακή απόσταση κοντινή με την εστιακή απόσταση του ανθρώπινου ματιού, οπότε τα είδωλα που σχηματίζουν μας φαίνονται πιο φυσιολογικά από άποψη προοπτικής και παραμορφώσεων. Δείτε και την ανάρτηση μου Κανονικοί Φακοί.
Τηλεφακοί
Τηλεφακοί είναι οι φωτογραφικοί φακοί με μικρές γωνίες λήψης και μεγάλες εστιακές αποστάσεις και χωρίζονται και αυτοί με την σειρά τους σε μικρούς τηλεφακούς ή φακούς πορτραίτου, σε μεσαίους τηλεφακούς και σε μεγάλους τηλεφακούς ή υπερτηλεφακούς. Δείτε και την ανάρτηση μου Τηλεφακοί.
Οι σύγχρονοι φωτογραφικοί φακοί χωρίζονται σε δύο ακόμη μεγάλες κατηγορίες στους φωτογραφικούς φακούς σταθερής εστιακής απόστασης και στους φακούς με μεταβλητές εστιακές αποστάσεις (φακοί ζουμ).
Σταθεροί (κύριοι) Φακοί
Σταθεροί ή κύριοι ονομάζονται οι φωτογραφικοί φακοί με σταθερή εστιακή απόσταση. Είναι οι φακοί με την καλύτερη φωτογραφική ποιότητα, ενώ πιο εύκολα διαθέτουν φωτεινότερα, ανοιχτότερα διαφράγματα. Το μειονέκτημα τους είναι το παραπάνω βάρος που προσθέτουν στην φωτογραφική τσάντα, το κόστος απόκτησης τους και ότι πρέπει να τους αλλάζουμε συνέχεια στην φωτογραφική μας μηχανή.
Ζουμ Φακοί
Φακοί μεταβλητής εστιακής απόστασης ή φακοί ζουμ ονομάζονται οι φακοί που περιλαμβάνουν διαφορετικές εστιακές αποστάσεις στον ίδιο φακό και που τις αλλάζουμε απλά κουνώντας ένα δαχτυλίδι. Είναι βολικοί καθώς με ένα φακό ο φωτογράφος έχει πολλές επιλογές εστιακής απόστασης, δεν χρειάζεται να αγοράζει και να κουβαλάει πολλούς φακούς (αλλά και να τους αλλάζει συνέχεια στη φωτογραφική του μηχανή). Από την άλλη μεριά οι φακοί ζουμ είναι χειρότεροι ποιοτικά από τους σταθερούς και ακόμη και οι φωτεινότεροι δεν διαθέτουν τόσο ανοιχτά διαφράγματα όσο οι σταθεροί φωτογραφικοί φακοί.
Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά στους σύγχρονους φωτογραφικούς φακούς. Για παράδειγμα αν είναι φτιαγμένοι για κάποιες ειδικές χρήσεις. Έτσι μπορεί να συναντήσουμε φακούς αρχιτεκτονικούς που μας επιτρέπουν τον έλεγχο της προοπτικής ή φακούς για μακροφωτογραφία που μας επιτρέπουν να εστιάσουμε σε πολύ κοντινές αποστάσεις.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των φωτογραφικών φακών είναι το πιο φωτεινό (ανοιχτό) τους διάφραγμα, αλλά και γενικότερα η κλίμακα των διαφραγμάτων που διαθέτουν. Ειδικότερα για τους ζουμ φακούς ενδιαφέρον έχει αν αυτή η κλίμακα είναι σταθερή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με την εστιακή απόσταση.
Επάνω στους σύγχρονους φωτογραφικούς φακούς θα δείτε πολλές ενδείξεις που είναι αρκετά ενημερωτικές σε σχέση με τα χαρακτηριστικά τους καθώς και διάφορους επιλογείς/κουμπιά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την σωστή τους λειτουργία. Για όλα τα παραπάνω που αφορούν τους φωτογραφικούς φακούς θα αναφερθώ σε ξεχωριστά άρθρα/αναρτήσεις, μέχρι να ολοκληρώσω όλα αυτά που αφορούν τους φωτογραφικούς φακούς.
Σχετικά άρθρα για τους Φωτογραφικούς Φακούς
Διαβάστε τους φακούς της Nikon
Διαβάστε τους φακούς της Canon
Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε και στο τηλέφωνο 6944303397