Ο φίλος μου ο Πικάσο

Η φιλία του Πικάσο με τον Lucien Clergue

Ο Πικάσο είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τέχνης και ξέρουμε πόσα πολλά του χρωστάμε. Όμως ανάμεσα στα υπόλοιπα που του χρωστάμε για την προσφορά του στην σύγχρονη τέχνη του χρωστάμε και ότι ενέπνευσε και έσπρωξε στην δημιουργία έναν πολύ σημαντικό Γάλλο φωτογράφο τον Lucien Clergue. Ο Πικάσο υπήρξε μέντορας  και φίλος του Clergue από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε το 1953. Όταν πρωτοσυναντήθηκαν ο Πικάσο ήταν ήδη 72 χρόνων, ενώ ο Lucien Clergue 19.

Ο φίλος μου ο Πικάσο

Ο Lucien Clergue γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρλ. Από τα 15 του που η μητέρα του χάρισε μια φωτογραφική μηχανή άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία. Ο Πικάσο βρέθηκε στην Αρλ για να παρακολουθήσει μια ταυρομαχία. Στις εξέδρες της αρένας κατά την διάρκεια της ταυρομαχίας βρίσκονταν  ο νεαρός ερασιτέχνης  φωτογράφος τραβώντας φωτογραφίες και εκεί γνώρισε τον διάσημο ζωγράφο.

Ο φίλος μου ο Πικάσο

Η συζήτηση τους αφορούσε τη φωτογραφία. Ο Πικάσο ζήτησε από τον νεαρό Clergue που τότε δούλευε σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών να του δείξει φωτογραφίες του. Το προσκάλεσε μάλιστα όταν θα είχε μεγαλύτερο όγκο φωτογραφιών να τον επισκεφτεί στο σπίτι του στις Κάννες για να τους τις δείξει. Όπως αναφέρει ο Lucien Clergue από εκείνη την πρώτη συνάντηση και μετά φωτογράφιζε έχοντας το μυαλό του ότι ήθελε να εντυπωσιάσει τον διάσημο ζωγράφο. Μεγάλο βάρος για έναν καλλιτέχνη στα πρώτα του βήματα, αλλά και μεγάλη ώθηση.

Ο φίλος μου ο Πικάσο

Όντως ο Lucien Clergue επισκέφθηκε τον Πικάσο και του έδειξε την πρώτη του ολοκληρωμένη ομάδα φωτογραφιών, τους “Σαλτιμπάγκους”. Η επιρροή από το έργο του Πικάσο ήταν παραπάνω από εμφανής. Τι έκανε ο μεγάλος ζωγράφος;  Του μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις φωτογραφίες του, υπέγραψε μια φωτογραφία του νεαρού φίλου του  (ο Lucien Clergue αρκετά χρόνια αργότερα μετά από τόση επιτυχία παραδέχεται ότι εξακολουθεί να είναι η ακριβότερη φωτογραφία του) και τον γνώρισε στον κύκλο των φίλων του. Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε μια πολύ δυνατή φιλία που κράτησε 20 χρόνια. Ο Πικάσο υπήρξε θαυμαστής των φωτογραφιών του Lucien Clergue και το έχει αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις του.

Ο φίλος μου ο Πικάσο

Ο Lucien Clergue από εκεί και μετά υπήρξε ένας από τους στενότερους φίλους του Πικάσο, μάλιστα ο ζωγράφος του βάπτισε την δεύτερη κόρη του την Ολίβια. Λογικό ήταν ότι σε αυτή την πολύχρονη σχέση ο  Lucien Clergue φωτογράφισε συχνά τον Πικάσο σε διάφορες φάσεις.  Δικαίωσε ο νεαρός εργάτης του εργοστασίου παπουτσιών τις προσδοκίες του μέντορα του; Πιστεύω ότι το έκανε με το παραπάνω, πέρα από την ποιότητα και την ποσότητα  του φωτογραφικού του έργου, ο Lucien Clergue γενικότερα αναδείχθηκε σε μια σπουδαία προσωπικότητα της τέχνης και μην ξεχνάμε ότι είναι ο συνιδρυτής των φωτογραφικών συναντήσεων της Αρλ που είναι το πιο σημαντικό και διάσημο φωτογραφικό φεστιβάλ.

Ο φίλος μου ο ΠικάσοΟι δύο φίλοι τα πρώτα χρόνια της φιλίας τους στην Αρλ