O Πόλοκ στο Μεταξουργείο του Δημήτρη Ασιθιανάκη
Αυτό είναι το νέο μου φωτογραφικό λεύκωμα. Το λεύκωμα περιλαμβάνει 20 φωτογραφίες. Ο τίτλος του λευκώματος “Ο Πόλοκ στο Μεταξουργείο” είναι βέβαια λίγο παραπλανητικός. Δεν συνάντησα τον Jackson Pollock στο Μεταξουργείο, ούτε ανακάλυψα κάποιον χαμένο πίνακα του σε κάποιο από τα ερειπωμένα σπίτια που μ’αρέσει να φωτογραφίζω. Απλά περπατώντας για μια ακόμη φορά στους δρόμους του Μεταξουργείου που είναι μια από τις αγαπημένες μου περιοχές για το φωτογραφικό κυνήγι της Street Art (και από τις αγαπημένες περιοχές των καλλιτεχνών της Street Art από ότι φαίνεται), βρήκα στους τοίχους, στα σκαλοπάτια και στο πεζοδρόμιο ενός παλιού σπιτιού μια εικαστική δημιουργία με την τεχνική του dripping (στάξιμο), που έγινε γνωστή κυρίως από τον Jackson Pollock. Λέω ότι ήταν μια εικαστική δημιουργία γιατί είμαι σίγουρος ότι αυτές οι μπογιές που υπήρχαν εκεί σε αυτό το παλιό σπίτι δεν ήταν το τυχαίο έργο κάποιου μπογιατζή, αλλά είμαι σίγουρος ότι έγιναν συνειδητά από κάποιον καλλιτέχνη της Street Art, που δυστυχώς δεν βρήκα την υπογραφή του. Αντίστοιχα τυχαία όμως “έργα” έχω βρει αρκετές φορές και τα έχω φωτογραφίσει. Η τελευταία φωτογραφία του λευκώματος είναι από ένα καρνάγιο στους Λειψούς, έτσι για να δείτε και την ομορφιά του τυχαίου. Η όλη διαδικασία της ανακάλυψης αυτού του εκπληκτικού έργου, αλλά και της φωτογράφισης του, μέχρι και την δημιουργία αυτού του λευκώματος μου έδωσε μεγάλη χαρά που θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Αυτό το λεύκωμα είναι διαθέσιμο δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή (.pdf) για όποια φίλη/φίλο το θέλει. Αρκεί να μου στείλετε ένα email ή ένα μήνυμα στο facebook.
Σας παρέθεσα τον πρόλογο και μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το λεύκωμα. Βρείτε με στο facebook https://www.facebook.com/dimitrios.asithianakis
Jackson Pollock
Ο Paul Jackson Pollock γεννήθηκε το 1912 στο Ουαόμινγκ και μεγάλωσε στην Αριζόνα. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους (αν όχι ο σπουδαιότερος) Αμερικάνους ζωγράφους. Το 1929 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε ζωγραφική με τον Τόμας Χαρτ Μπένσον στο Art Students League. Τα πρώτα έργα του Πόλοκ θεωρούνται επηρεασμένα από τους Μεξικανούς ζωγράφους Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος και Ντιέγο Ριβέρα, ενώ στην συνέχεια τα έργα του γίνονται πιο συμβολικά μιας και επηρεάζεται από τον Πικάσο και του σουρεαλιστές. Το 1944 παντρεύεται την – επίσης ζωγράφο – Λη Κράσνερ και επινοεί την τεχνική του dripping (Στάξιμο). Οι τεχνικές που αναπτύσσει στη ζωγραφική καλούνται συχνά και με τον ευρύτερο όρο action painting. Παρά τον φαινομενικά τυχαίο χαρακτήρα που εμπεριέχεται στην τεχνική του, ο Πόλοκ επεξεργάζεται σχολαστικά τους πίνακές του, οι οποίοι συνήθως είναι ως επί το πλείστον αφηρημένες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων (murals). Το περιοδικό Time φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον Πόλοκ ήδη από το 1951, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον “μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό καλλιτέχνη”. Δυστυχώς η καλλιτεχνική πορεία του Πόλοκ διακόπηκε πολύ απότομα. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1956.
Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε και στο τηλέφωνο 6944303397.