Καλύτερα Ηλιοβασιλέματα με τις ρυθμίσεις της ισορροπίας λευκού (WB)

Ρυθμίσεις της ισορροπίας λευκού (white balance) για πιο θερμά χρώματα

Τις περισσότερες φορές οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν την ρύθμιση της ισορροπίας λευκού στο αυτόματο (AUTO WB). Η μηχανή ανιχνεύει την σκηνή και επιλέγει αυτόματα την αξία της κλίμακας της θερμοκρασίας χρώματος ώστε τα χρώματα στην φωτογραφία να αποδοθούν με την μεγαλύτερη δυνατή φυσικότητα. Όπως έχουμε διαπιστώσει, οι φωτογραφικές μηχανές τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν μια χαρά στο AUTO WB, αλλά μερικές φορές κάνουν λάθος.

Όταν οι φωτογραφικές μηχανές κάνουν λάθος με τον τεχνητό φωτισμό και τα χρώματα αποδίδονται πιο θερμά από ότι είναι, η λύση είναι εύκολη. Αρκεί να ρυθμίσουμε την ισορροπία λευκού σε κάποια από επιλογές για τεχνητό φωτισμό, λάμπες πυρακτώσεως ή φθορισμού και τα χρώματα θα φαίνονται πιο φυσιολογικά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θέλουμε να διατηρήσουμε τα θερμά χρώματα στις φωτογραφίες μας. Οι χαρακτηριστικότερες από αυτές είναι τα ηλιοβασιλέματα και οι ανατολές. Τότε τα θέλουμε τα θερμά χρώματα και αρκετές φορές οι φωτογραφικές μηχανές στο AUTO WB προσπαθούν να τα κάνουν πιο ουδέτερα.

Καλύτερα Ηλιοβασιλέματα με τις ρυθμίσεις της ισορροπίας λευκού (WB)

Λήψη με την φωτογραφική μηχανή στο AUTO WB

Οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών το έχουν διαπιστώσει αυτό το πρόβλημα και έτσι σε αρκετές μηχανές υπάρχει μια δεύτερη επιλογή στην ισορροπία λευκού (white balance) που συνήθως ονομάζεται AUTO WB 2 όπου η μηχανή διατηρεί τα θερμά χρώματα στις φωτογραφίες και δεν προσπαθεί να τα διορθώσει. Όταν και αυτή η ρύθμιση δεν είναι αρκετή για να πάρουμε τα χρώματα που θέλουμε σε ένα ηλιοβασίλεμα τότε είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τις άλλες έτοιμες ρυθμίσεις της μηχανής ή ακόμη καλύτερα να ρυθμίσουμε ακριβώς τα kelvin που θέλουμε στην θερμοκρασία χρώματος, αν η μηχανή μας δίνει αυτή την δυνατότητα.

Καλύτερα Ηλιοβασιλέματα με τις ρυθμίσεις της ισορροπίας λευκού (WB)

Λήψη με την ισορροπία λευκού στο Shade/Σκιά

Αυτός ο τρόπος ρύθμισης της μηχανής εκτός από το ότι είναι ιδανικός για να μην την αφήσουμε να μας κάνει πιο ουδέτερα τα ωραία χρώματα του ηλιοβασιλέματος, μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε πιο ζεστά χρώματα σε ένα ηλιοβασίλεμα που δεν έχει από μόνο του, χωρίς να χρειαστούμε επεξεργασία μετά την λήψη. Η πρώτη επιλογή είναι να βάλουμε την ρύθμιση της ισορροπίας λευκού στην επιλογή Σκιά/Shade. Σε αυτή την ρύθμιση η φωτογραφική μηχανή θα προσθέσει θερμά χρώματα στην φωτογραφία καθώς θεωρεί ότι υπάρχει πολύ μπλε. Μια αντίστοιχη λύση είναι να πάμε σε χειροκίνητη επιλογή στην κλίμακα Kelvin στην θερμοκρασία χρώματος αν η μηχανή μας έχει αυτή την δυνατότητα. Σε αυτή την περίπτωση πολύ καλά αποτελέσματα θα μας δώσουν ρυθμίσεις ανάμεσα στα 8000-10000 K (Kelvin).

Καλύτερα Ηλιοβασιλέματα με τις ρυθμίσεις της ισορροπίας λευκού (WB)

Λήψη με την ισορροπία λευκού στα 10000 K

Οι επιλογές της ισορροπίας λευκού στην φωτογραφική μηχανή μας δίνει πολλές δυνατότητες πειραματισμού ανάλογα με το αποτέλεσμα στις φωτογραφίες μας, ειδικά στα ηλιοβασιλέματα που τα θερμά χρώματα μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Μπορούμε απλά να προστατεύσουμε τα αληθινά χρώματα της σκηνής από το να γίνουν πιο ουδέτερα αποφεύγοντας το AUTO WB  ή μπορούμε ακόμη και να προσθέσουμε πιο έντονα θερμά χρώματα αν οι υπάρχοντες χρωματικοί τόνοι δεν μας ικανοποιούν.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis.Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.