Σύνδρομο Απόκτησης Εξοπλισμού (φωτογραφικού φυσικά)
Οι φωτογράφοι πάσχουμε συχνά από ένα σύνδρομο. Ας το ονομάσουμε σύνδρομο απόκτησης εξοπλισμού (ΣΑΕΞ) ή σύνδρομο απόκτησης φωτογραφικού εξοπλισμού (ΣΑΦΕΞ) και θα σας εξηγήσω ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του. Η φωτογραφία πήγαινε πάντα χεράκι-χεράκι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πόσο μάλλον στις μέρες μας που η ψηφιακή φωτογραφία δεν έχει να κάνει μόνο με την χρήση της φωτογραφικής μηχανής αλλά και με την χρήση των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών, των προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας και των εφαρμογών. Ναι ένας φωτογράφος στις μέρες μας μπορεί να είναι τρελός γκατζετάκιας!
Αυτό το σύνδρομο ευτυχώς για μένα, το πέρασα μικρός. Υπήρξε μια εποχή όταν είχα αγοράσει την πρώτη μου SLR, που σχεδόν κάθε Κυριακή στο Μοναστηράκι αγόραζα και κάτι που είχε σχέση με φωτογραφικό εξοπλισμό. Φίλτρα, φακούς, λούπες, τριπόδια, φυσούνες. Ευτυχώς το ξεπέρασα σχετικά γρήγορα, καθώς συνειδητοποίησα ότι καλό φωτογράφο δεν σε κάνει ο εξοπλισμός. Το ΣΑΕΞ μπορεί να είναι και στο στάδιο της επιθυμίας, να μην έχεις την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσεις όλα αυτά που χαλβαδιάζεις στις εκθέσεις, στα περιοδικά και στους φωτογραφικούς ιστοχώρους, αλλά παρόλα αυτά να διαθέτεις πολύ από τον χρόνο σου για να διαβάζεις για τα χαρακτηριστικά της τάδε μηχανής ή του τάδε φακού (κάτι καινούργιο ανακοινώνεται σχεδόν καθημερινά για την ψηφιακή φωτογραφία).
Το ΣΑΕΞ προσφέρει αρκετή ικανοποίηση ειδικά όταν καταφέρνεις και αποκτάς τα αντικείμενα του πόθου σου, αλλά σύντομα διαπιστώνεις ότι αυτή η ικανοποίηση είναι πρόσκαιρη και πρέπει συνέχεια να την τροφοδοτείς με νέες αγορές που στο τέλος είναι άχρηστες μιας και δεν προλαβαίνεις καλά-καλά να μάθεις μια φωτογραφική μηχανή και την αφήνεις για να πας στο επόμενο μοντέλο. Το ΣΑΕΞ δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Για να βγείτε από αυτό σας έχω δέκα γρήγορες συμβουλές, δεν ξέρω αν θα μπορέσετε να ξεφύγετε, αλλά τουλάχιστον θα βοηθήσει το ΣΑΕΞ σας να είναι πιο ελεγχόμενο.
1 Μπορείτε να βάλετε την/τον σύντροφο σας, ένα φίλο σας, το παιδί σας, τη μαμά σας ως ελεγκτή των εξόδων σας για τον φωτογραφικό εξοπλισμό. Γενικά κάποιον που εμπιστεύεστε και φυσικά δεν πάσχει και εκείνος από ΣΑΕΞ (να έχει τα μυαλά στο κεφάλι του).
2 Κάντε ψώνια από το ντουλάπι σας. Αν έχετε το ΣΑΕΞ υπάρχει στο ντουλάπι σας σίγουρα εξοπλισμός που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ή ελάχιστα. Επαναξιολογήστε τον. Φορέστε εκείνο τον φακό που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, μόνιμα στην μηχανή σας για ένα διάστημα και φωτογραφίστε μόνο με εκείνον. Είναι καιρός να βγάλει τα χρήματα του.
3 Διαβάστε παλιές κριτικές και παρουσιάσεις για τον εξοπλισμό που ήδη έχετε. Θυμηθείτε την έξαψη που σας δημιούργησε η αγορά τους. Θυμηθείτε πόσο θέλατε να αποκτήσετε την μηχανή σας πριν από 3 χρόνια. Ε τώρα την έχετε. Βγείτε έξω και φωτογραφίστε!
4 Περισσότερος εξοπλισμός = περισσότερο βάρος. Αν έχετε ΣΑΕΞ έχετε στα σίγουρα και μια τεράστια φωτογραφική τσάντα που τα κουβαλάτε όλα αυτά τα άχρηστα πράγματα. Πιστέψτε με τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα χρόνο με τον χρόνο. Γι’ αυτό πάρτε μαζί μας μόνο αυτά που πραγματικά χρησιμοποιείτε και χρειάζεστε, τα υπόλοιπα πουλήστε τα και κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα ταξίδι ή μερικά καλά φωτογραφικά βιβλία.
5 Μεταθέστε τις αγορές για αργότερα. Όσο μεταθέτεις την αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής για αργότερα, σήμερα με την ψηφιακή φωτογραφία, τόσο ευκολότερα γλυτώνεις από μια πιθανή άχρηστη αγορά γιατί όλο και νεότερα μοντέλα κυκλοφορούν και μαζί παλιώνουν και οι επιθυμίες σου. Χτυπάς το ΣΑΕΞ από μέσα, εκεί που πονάει.
6 Αν πιστεύετε ότι μια μηχανή ή ένας φακός θα σας αλλάξει την ζωή, μην τα αγοράσετε, δανειστείτε τα ή νοικιάστε τα για να τα δοκιμάσετε. Με πολύ μικρό κόστος θα διαπιστώσετε ότι τελικά την ζωή δεν μπορεί να μας την αλλάξει μια καινούργια αγορά. Βρείτε αυτά που θα σας την αλλάξουν πραγματικά και κυνηγήστε τα.
7 Έχω γράψει κι άλλο άρθρο για αυτό ( Όλες οι φωτογραφικές μηχανές είναι καλές! ). Αλλά δεν έχει σημασία σας το ξαναθυμίζω . Στην εποχή μας δεν έχει σημασία αν έχεις μηχανή 16, 20,24,36, 40 ή 60 Mpixel, Nikon, Canon, Sony ή Fujifilm. Όλες οι φωτογραφικές μηχανές είναι καλές αρκεί να μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε μαζί τους.
8 Αγοράστε μόνο ότι έχετε πραγματικά ανάγκη. Μόνο ότι είναι απαραίτητο. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε την πραγματική ανάγκη σας για ένα κομμάτι εξοπλισμού, από την πρόσκαιρη ικανοποίηση μέσω μιας πιθανά άχρηστης αγοράς. Ξέρω με το ΣΑΕΞ είναι δύσκολο, αλλά έπρεπε να το ξαναπώ.
9 Να έχετε στο μυαλό σας ότι σίγουρα μετά από την ικανοποίηση που θα σας προσφέρει η αγορά καινούργιου εξοπλισμού, θα έρθει γρήγορα το διάστημα της συνήθειας. Το διάστημα που δεν θα σας δίνει ικανοποίηση έτσι κι αλλιώς. Απομυθοποιήστε τον λοιπόν και πριν από την αγορά του. Δεν είναι παρά μόνο ένα αντικείμενο σαν αυτά που ψωνίζετε σε οποιοδήποτε κατάστημα ή σούπερ μάρκετ.
10 Φωτογραφήστε, Φωτογραφήστε, Φωτογραφήστε, έτσι γίνεται κάποιος καλός φωτογράφος και όχι διαβάζοντας τεστ και κριτικές για φωτογραφικό εξοπλισμό. Όχι διαβάζοντας τι κάνουν οι άλλοι με αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά φωτογραφίζοντας συνέχεια με ότι έχετε.
Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis