Erich Salomon Φωτογράφος (1886-1944)

Erich Salomon ο βασιλιάς της αδιακρισίας

Η τελευταία μου ανάρτηση που αφορούσε την φωτογραφική μηχανή Ermanox δημιούργησε απορίες σε φίλους μου στο facebook, έτσι τους έδωσα κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το ποιός ήταν ο φωτογράφος Erich Salomon που την έκανε γνωστή. Για αυτό και η σημερινή ανάρτηση με όλες τις παραπάνω πληροφορίες και φωτογραφίες. Ο Δρ. Erich Salomon (σπούδασε νομικά και μάλιστα είχε διδακτορικό τίτλο και για αυτό υπάρχει πάντα το συνοδευτικό Δρ. στο όνομα του). Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας που όμως κάποια στιγμή καταστράφηκε οικονομικά. Ο Salomon ασχολήθηκε με την διαφήμιση και στα 41 του αποφάσισε να γίνει φωτορεπόρτερ.

Άλλη μια φωτογραφία του Δρ. Erich Salomon με μια Ermanox 

Ξεκίνησε να φωτογραφίζει για το περιοδικό Berliner Illustrirte Zeitung που έχει αναδείξει πολύ σπουδαίους φωτογράφους, αλλά σύντομα οι φωτογραφίες του έγιναν περιζήτητες από όλα τα έντυπα της εποχής. Είχε ένα μοναδικό τρόπο να βρίσκεται σε μέρη που απαγορεύονταν η πρόσβαση στους φωτογράφους.  Δικαστήρια, κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων ακόμη και κοινοβούλια λες και ήταν η ειδικότητα του. Ίσως έπαιζε ρόλο η εξυπνάδα του αλλά και η ωριμότητα της ηλικίας του, το Dr. που συνόδευε πάντα το όνομα του, το πολύ καλό του ντύσιμο, ότι ήξερε πολλές ξένες γλώσσες, ότι ήξερε σε ποιούς να δώσει φιλοδώρημα για να τον αφήσουν να περάσει ή όλα αυτά μαζί.

“Να ο βασιλιάς της αδιακρισίας!”

Πάντως είναι ο ένας από τους 2 φωτογράφους που έχουν φωτογραφήσει (κρυφά εννοείται) συνεδρίαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ. Κορυφαία του στιγμή είναι όταν φωτογράφισε μια ευρωπαϊκή σύνοδο παίρνοντας με θράσος την θέση του Πολωνού αντιπροσώπου που απουσίαζε. Με τον καιρό τον συνήθισαν σε όλες τις σπουδαίες συνεδριάσεις και συναντήσεις σε τέτοιο βαθμό που κάποτε σαν υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας ο Aristide Briand (που ήταν και πρωθυπουργός αρκετές φορές) δεν ξεκίνησε μια σύνοδο λέγοντας χαριτολογώντας να περιμένουν τον Salomon γιατί αν δεν έρθει το κοινό δεν θα την θεωρήσει σημαντική. Ενώ είναι χαρακτηριστική μια φωτογραφία που τον βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους στο διάλειμμα μια συνδιάσκεψης και ο Aristide Briand τον δείχνει γελώντας λέγοντας “Να ο βασιλιάς της αδιακρισίας!” Δυστυχώς ο Erich Salomon δεν δέχτηκε μια θέση που του πρόσφερε το περιοδικό LIFE και την δυνατότητα να μεταναστεύσει στην Αμερική, τον συνέλαβαν οι Ναζί στην Ολλανδία και πέθαναν αυτός και ο γιος του το 1944 στο Άουσβιτς.

Ο Salomon το 1937 στο Λονδίνο, έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί Leica

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.