Η εφήμερη τέχνη του δρόμου

Η εφήμερη street art

Όσοι είστε φίλοι μου στο Facebook θα έχετε καταλάβει ήδη από τις συχνές αναρτήσεις με φωτογραφίες από γκράφιτι και γενικά από την λεγόμενη τέχνη του δρόμου (street art) ότι μου αρέσουν αυτού του είδους οι δημιουργίες. Θεωρώ την τέχνη του δρόμου πολύ υψηλή μορφή τέχνης για πολλούς λόγους και θα αναφερθώ σε αυτούς τους λόγους σε επόμενες αναρτήσεις μου. Σήμερα θέλω να αναφερθώ σε έναν από τους λόγους για τους οποίους με συγκινεί η τέχνη του δρόμου και που είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της . Το ότι είναι εφήμερη!

Η τέχνη στο δρόμο μπορεί να χρειαστεί πολύ κόπο από την πλευρά του καλλιτέχνη. Μπορεί να γίνει σε επικίνδυνες συνθήκες καθώς τις περισσότερες φορές γίνεται παράνομα. Παρόλη την δυσκολία που μπορεί να έχει η δημιουργία αυτή, τον κόπο, τον χρόνο, αλλά και το κόστος  που μπορεί να χρειαστεί ένα έργο τέχνης στο δρόμο είναι από τη φύση του εφήμερο καθώς την επόμενη αμέσως στιγμή μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να καταστραφεί.

Η εφήμερη τέχνη του δρόμου

Αυτό το έχω δει πολλές να συμβαίνει. Για διάφορους λόγους. Ο πιο συνηθισμένος είναι η τέχνη του δρόμου κάποιους να ενοχλεί και να βάφουν την επιφάνεια που υπάρχει το έργο τέχνης με ένα ομοιόμορφο χρώμα ή με ένα άλλο έργο τέχνης που διεκδικεί και εκείνο τον χώρο του. Άλλες φορές επειδή συχνά τα έργα τέχνης στο δρόμο γίνονται σε παλιά κτίρια, αυτά ανακαινίζονται ή γκρεμίζονται από τους ιδιοκτήτες ή ακόμη καταρρέουν λόγω έλλειψης συντήρησης με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και τα έργα τέχνης που φιλοξενούν.

Η εφήμερη τέχνη του δρόμου

Αφορμή για την σημερινή ανάρτηση είναι ένα έργο τέχνης που είχα δει πριν μερικές μέρες σε ένα κτίριο στου Ψυρρή . Χθες που ξαναπέρασα από εκεί είδα ότι έχει καταστραφεί. Κάποιος γκρέμισε τον τοίχο που το φιλοξενούσε  και στην θέση του υπάρχει μια λαμαρίνα.  Αυτή την  καταστροφή την έχω δει να συμβαίνει πολλές φορές και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θαυμάζω τόσο πολύ την τέχνη του δρόμου και τους καλλιτέχνες της.  Για αυτό πιστεύω ότι η φωτογραφία παίζει  ένα σπουδαίο ρόλο διασώζοντας αυτά τα εφήμερα έργα τέχνης, εκτός βέβαια από τον σπουδαίο ρόλο στην προώθηση τους στο ευρύ κοινό.

Αν θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο πρώτος φωτογράφος που φωτογράφισε συστηματικά graffiti και Street Art μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό μου άρθρο  Φωτογραφία και Street Art

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis