Υπερεστιακή Απόσταση

Υπερεστιακό σημείο εστίασης

Υπερεστιακή απόσταση στην φωτογραφία (Hyperfocal Distance) ονομάζουμε την απόσταση στην οποία εστιάζουμε για να έχουμε το μέγιστο βάθος πεδίου για το δεδομένο διάφραγμα κάθε φορά. Η ίδια απόσταση ονομάζεται και υπερεστιακό σημείο με την έννοια ότι είναι το σημείο μέσα στην φωτογραφία μας στο οποίο εστιάζουμε για να πετύχουμε το μέγιστο βάθος πεδίου.

Φωτογραφικός φακός που διαθέτει και αποστασιόμετρο αλλά και ενδείξεις βάθους πεδίου σε σχέση με το διάφραγμα

Η υπερεστιακή απόσταση εκμεταλλεύεται δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι το φωτογραφικό άπειρο των φωτογραφικών φακών δεν είναι πραγματικά άπειρο και δεύτερον ότι το κλείσιμο του διαφράγματος μεγαλώνει το βάθος πεδίου. Έτσι είναι δυνατόν όλη την περιοχή του βάθος πεδίου να την μετατοπίσουμε ώστε να καλύπτει το φωτογραφικό άπειρο και έτσι αντί να εστιάσουμε στο αντικείμενο που πραγματικά μας ενδιαφέρει, να εστιάσουμε σε ένα άλλο σημείο που όμως με το βάθος πεδίου που θα έχουμε θα έχουμε και εστιασμένο το θέμα μας και εστιασμένο το φωτογραφικό άπειρο ( όλες τις μακρινές αποστάσεις). Σε αυτή την περίπτωση το βάθος πεδίου μας επεκτείνεται μέχρι το πιο κοντινό σημείο που είναι δυνατό.

Σκίτσο που εξηγεί τα της υπερεστιακής απόστασης

Στους παλιότερους φακούς ήταν εύκολο να βρούμε την υπερεστιακή απόσταση γιατί διέθεταν και αποστασιόμετρο αλλά και ενδείξεις του βάθους πεδίου σε σχέση με το διάφραγμα. Παρόλη την ευκολία και την παλιά εποχή υπήρχαν διαθέσιμοι πίνακες που μας βοηθούσαν να βρούμε την υπερεστιακή απόσταση σε σχέση με την εστιακή απόσταση του φακού και το διάφραγμα. Αυτούς τους πίνακες τους είχαμε τυπωμένους μαζί στην φωτογραφική μας τσάντα ειδικά όσοι φωτογράφοι ασχολούμασταν με την φωτογραφία τοπίου, μιας και σε αυτό το είδος φωτογραφίας είναι που συνήθως χρειαζόμαστε μεγάλο βάθος πεδίου.

Πίνακας υπερεστιακής απόστασης σε σχέση με το διάφραγμα και την εστιακή απόσταση

 Βέβαια σήμερα έχουν αναπτυχθεί ειδικές εφαρμογές για το κινητό τηλέφωνο που μπορεί κάποιος να τα υπολογίσει όλα αυτά, δηλαδή το βάθος πεδίου και την υπερεστιακή απόσταση με ακρίβεια χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάει μαζί του τυπωμένους πίνακες. Αρκεί να κάνετε αναζήτηση για εφαρμογές με τις λέξεις κλειδιά DoF (Depth of Field) και Hyperfocal Distance ή Hyperfocal Point.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.