Ταχύτητα Φωτοφράχτη ή ταχύτητα κλείστρου
Επειδή είναι συχνές οι απορίες από τος ιντερνετικούς φίλους μου που μου λένε συχνά χρειάζονται έναν μπούσουλα ανεβάζω το σημερινό άρθρο που αφορά την ταχύτητα του φωτοφράχτη (ή απλά την ταχύτητα της φωτογραφικής μηχανής) που είναι συμπληρωματικό στο παλιότερο άρθρο για την ταχύτητα ( Η ταχύτητα του φωτοφράχτη ή χρόνος έκθεσης στην φωτογραφία), που είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την έκθεση στην φωτογραφία.
(Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να λύσουν όλες τις απορίες τους είναι να παρακολουθήσουν τον εξάμηνο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας για αρχάριους του fotoart)
Φωτογραφία με αργή ταχύτητα φωτοφράχτη που δεν είναι αρκετή να παγώσει την ανοδική κίνηση του μπαλονιού
Η κατάλληλη ταχύτητα φωτοφράχτη για κάθε φωτογραφική περίπτωση
Πάμε να δούμε αναλυτικά μερικά από τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας του φωτοφράχτη ή της ταχύτητας του κλείστρου όπως επικρατεί μερικές φορές αυτή η λάθος έκφραση, οπότε είμαι αναγκασμένος να την χρησιμοποιώ και εγώ. Που πρέπει να τοποθετούμε την ταχύτητα του φωτοφράχτη αν θέλουμε να έχουμε σωστές εικόνες;
Αν θέλουμε να παγώσουμε την κίνηση από τις ταχύτητες 1/8000 μέχρι 1/125. Δηλαδή
1/8000, 1/4000, 1/2000 Πολύ γρήγορα κινούμενα αντικείμενα, άγρια φύση, αθλητισμός
1/1000, 1/500, 1/250, 1/125 Γρήγορα κινούμενα αντικείμενα, άνθρωποι που τρέχουν, παιδιά και κατοικίδια σε κίνηση
Ταχύτητα ασφαλείας για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα κουνήσουμε την φωτογραφία με την κίνηση του χεριού μας, ταχύτητα κοντά στην εστιακή απόσταση του φακού. Δηλαδή για φακό 50mm ταχύτητα 1/60 και γρηγορότερη.
Αν δεν θέλουμε να παγώσουμε την κίνηση από τις ταχύτητες φωτοφράχτη 1/30 μέχρι τα 30” και εδώ μιλάμε για τεχνικές που ονομάζονται Φωτογραφία Μακράς Έκθεσης (Long Exposure Photography).
1/30, 1/15, 1/8, 1/4, 1/2, 1΄΄ Τεχνική panning, τεχνικές καταγραφής της κίνησης, καταρράκτες, ποτάμια, σύννεφα
2”, 4”, 8” 15”, 30” Τεχνικές μακράς έκθεσης, κεραυνοί, πυροτεχνήματα, φωτοζωγραφική/φωτογλυπτική, φωτογράφιση του γαλαξία
Φωτογραφική τεχνική Panning με ταχύτητες από 1/30 μέχρι 1/4
Όπως σας είπα στην αρχή αυτό είναι ένα άρθρο απλά για να έχετε κάποιο μπούσουλα. Αναλυτικά την κάθε φωτογραφική περίπτωση την αναλύω στα επιμέρους άρθρα για την κάθε τεχνική
Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε και στο τηλέφωνο 6944303397.