Οι έγχρωμες φωτογραφίες του Garry Winogrand

Έκθεση με έγχρωμεςφωτογραφίες του Garry Winogrand στο Brooklyn Museum

Με την ευκαιρία της τελευταίας ανάρτησης μου που είναι προδημοσίευση από το πιο πρόσφατο βιβλίο μου «30 Σπουδαίοι Φωτογράφοι», θα αναφερθώ πάλι σε κάτι σχετικό με τον Garry Winogrand. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα μου ξέρουν τις απόψεις μου για την έγχρωμη φωτογραφία γενικά και σε σχέση με την ασπρόμαυρη. Επίσης ξέρουν την άποψη μου ότι όλοι οι περισσότεροι μεγάλοι φωτογράφοι θα τραβούσαν σίγουρα και έγχρωμο αν τα έγχρωμα φιλμ ήταν της προκοπής στην εποχή τους. Έτσι έχουμε δει μέσα στην ιστορία της φωτογραφίας σε φωτογράφους την απόλυτη στροφή από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο (ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο Constantinos Manos) που συνέβη σε αρκετούς από την δεκαετία του 90 και μετά, αλλά έχουμε δει και απλές προσπάθειες και δοκιμές των έγχρωμων υλικών που όμως δεν οδήγησαν σε ένα ολοκληρωμένο έργο (χαρακτηριστικότερο παραδείγματα είναι ο Ansel Adams που έχουμε δει και αυτόνομη έκδοση με τις έγχρωμες φωτογραφίες του).

Κάπου εκεί βρίσκεται ένας από τους λατρεμένους μου φωτογράφους ο Garry Winogrand που πρόσφατα μάθαμε εξαιτίας μιας έκθεσης που γίνεται στο Brooklyn Museum της Νέας Υόρκης ότι έχει τραβήξει πάνω από 45000 έγχρωμες διαφάνειες. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν με την μέθοδο της προβολής πάνω από 400 διαφάνειες επιλεγμένες από αυτό το έργο που δημιουργήθηκες κυρίως στις δεκαετίες 50’και 60’. Λίγες από αυτές τις φωτογραφίες είχαν παρουσιαστεί και στην πρώτη έκθεση που είχε κάνει ο Garry Winogrand στο ΜοΜΑ την περίφημη New Documents του 1967 μαζί με την Arbus και τον Friedlander.

Από αυτά που είδα δεν πρόκειται για μια αποκάλυψη. Δηλαδή δεν προσθέτει κάτι στην παράδοση του έγχρωμου ή έστω στην παράδοση της φωτογραφίας. Βέβαια το δείγμα στα δελτία τύπου είναι μικρό, αλλιώς θα ήταν να έβλεπε κάποιος και τις 400 ή και ακόμη περισσότερες από τις φωτογραφίες του Garry Winogrand ώστε να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη. Οπότε εύχομαι κάποιοι να μπορέσουν να βρεθούν στην Νέα Υόρκη και να δουν την έκθεση και να μπορέσουν να μας πουν περισσότερα ή ακόμη καλύτερα να τυπωθεί κάποιος κατάλογος-έκδοση που να περιλαμβάνει όλες τις φωτογραφίες. Κάτι τέτοιο θα μας δώσει μια πληρέστερη εικόνα για αυτό το τμήμα του έργου του Garry Winogrand.

Σημασία βέβαια έχει ότι ο Garry Winogrand επέλεξε το ασπρόμαυρο για να δημιουργήσει τον κύριο όγκο του έργου του πράγμα που είναι σε μεγάλο βαθμό εξηγήσιμο από την ευκολία, τα ποιοτικά αποτελέσματα, την αυτονομία και την οικονομία που πρόσφερε τότε το ασπρόμαυρο σε σχέση με το έγχρωμο. Σε κάθε περίπτωση όμως δείχνει πόσο ανοιχτά μυαλά ήταν οι περισσότεροι από τους μεγάλους φωτογράφους πράγμα που τους οδήγησε να πειραματιστούν με το έγχρωμο ακόμη και την εποχή που τα φιλμ δεν ήταν ποιοτικά και είχαν αργή ευαισθησία (25 ISΟ που σε σχέση με τα 400 ISO του ασπρόμαυρου ήταν 4 stop διαφορά).