Η εφεύρεση της φωτογραφίας

Πότε έγινε η εφεύρεση της Φωτογραφίας και ποιοι ήταν οι εφευρέτες

Ένα από συχνότερα ερωτήματα  από φίλους στα social media είναι για το πότε εφευρέθηκε η φωτογραφία. Όμως το να απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν μπορεί να το κάνει ελαφριά την καρδία. Η εύκολη προσέγγιση είναι να απαντήσεις ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε στις 19 Αυγούστου του 1839 που είναι η ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης μιας από τις πρώτες φωτογραφικές μεθόδους,  της ντακεροτυπίας στην Γαλλική ακαδημία επιστημών. Άλλωστε αυτή η ημερομηνία γιορτάζεται ως η ετήσια μέρα της Φωτογραφίας. Όμως αυτό δεν θα ήταν σωστό. Γιατί πολύ νωρίτερα κάποιοι από τους εφευρέτες της φωτογραφίας είχαν καταφέρει να τραβήξουν μια φωτογραφία τουλάχιστον 40 χρόνια πριν. Από το 1799-1800.

Ο πρώτος φωτογράφος και εφευρέτης της φωτογραφίας

Η εφεύρεση της φωτογραφίας

Thomas Wedgwood (1771–1805)

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Ένας από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας ήταν ο Thomas Wedgwood (1771–1805). Εκεί γύρω στα 1800 κατάφερε να κάνει τα πρώτα φωτογράμματα και να τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες μέσα σε μια camera obscura. Δυστυχώς για εκείνον και για την ιστορία της φωτογραφίας  δεν είχε βρεθεί ακόμη τρόπος να στερεωθούν αυτές οι πρώτες φωτογραφίες. Η φωτογραφική στερέωση θα εφευρίσκονταν  αρκετά χρόνια αργότερα το 1819, αλλά ο Wedgwood όντας ασθενική φύση είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία και οι πειραματισμοί του δεν είχαν συνέχεια. Θεωρώ ότι έφυγε πικραμένος που οι πειρατισμοί του δεν ήταν αποτελεσματικοί.  Πήραν όμως την σκυτάλη άλλοι εφευρέτες και στην Αγγλία αλλά και Γαλλία πολύ πιο πριν ο Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) ανακοινώσει την δική του μέθοδο με επίσημο τρόπο το 1839. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε γύρω στα 1800 που υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση στην Royal Society.

Joseph-Nicéphore Niépce (1765-1833)

Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851)

Hippolyte Bayard (1801–1887)

Ο επόμενος που μπορούμε να πούμε ότι εφηύρε την φωτογραφία είναι ο Γάλλος εφευρέτης και μηχανικός  Joseph-Nicéphore Niépce (1765-1833). Από αυτόν τουλάχιστον εκτός από μια δημοσίευση του στην Royal Society, έχει διασωθεί εκτός από αντίγραφα από σχέδια με φωτομηχανικό τρόπο και η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ το 1826, που μάλιστα χρειάστηκε 8 ώρες έκθεση.  Οπότε θα μπορούσαμε με μεγαλύτερη ασφάλεια να πούμε ότι η εφεύρεση της φωτογραφίας έγινε το 1826 από τον Niépce. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε την συνεργασία του Niépce με τον Daguerre που μάλιστα είχαν υπογράψει ένα επίσημο συμβόλαιο συνεργασίας για την εξέλιξη των φωτογραφικών μεθόδων. Στην Γαλλία υπήρξε και τρίτος εφευρέτης ο Hippolyte Bayard (1801–1887)  που όμως ήταν πικραμένος γιατί δεν  τον συμπεριέλαβαν στην επίσημη ανακοίνωση της φωτογραφίας.

Sir John Frederick William Herschel  (1792–1871)  

William Henry Fox Talbot (1800–1877)

Στην Αγγλία δύο μορφές κυριάρχησαν για την εφεύρεση της φωτογραφίας μετά από τον Wedgwood. O πρώτος είναι φυσικά ο νονός της φωτογραφίας Sir John Frederick William Herschel  (1792–1871)  που εκτός από την εφεύρεση του ονόματος της “Φωτός – Γραφή”, ανακάλυψε την στερέωση και μια δική του φωτογραφική μέθοδο την Κυανοτυπία. Από μόνα τους ικανά για να πούμε ότι η εφεύρεση της φωτογραφίας έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.  O Herschel επινόησε και τους όρους αρνητικό θετικό για την φωτογραφική εφεύρεση του επόμενου σημαντικού προσώπου για την φωτογραφία τον William Henry Fox Talbot (1800–1877). Αυτός τράβηξε το πρώτο του αρνητικό το 1937 με την μέθοδο του που την ονόμασε Καλοτυπία και η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της μεθόδου του έγινε τον Φεβρουάριο του 1839 στην Royal Society. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εφεύρεση της φωτογραφίας έγινε το 1837. Εσείς πότε πιστεύετε ότι έγινε τελικά η εφεύρεση της φωτογραφίας.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397