Ανθολογία ποίησης για την Φωτογραφία – 2η έκδοση

Ανθολογία ποίησης και τραγουδιών για την φωτογραφία δωρεάν για όλους

Η ανθολογία ποιημάτων και τραγουδιών σχετικών με την φωτογραφία  δημιουργήθηκε πρώτη φορά  στο fotoart  το  μακρινό 2001 (πριν 20 χρόνια απίστευτο μου φαίνεται), αλλά υπήρχε σαν σκέψη πολύ πιο πριν. Πήρε την μορφή ηλεκτρονικού  βιβλίου (.pdf)  που προσφέρεται δωρεάν σε όλους το 2019 και μιας και συμπληρώθηκε και με νέα ποιήματα τώρα το 2021 υπάρχει σε μια νέα έκδοση, ας την ονομάσουμε 2η. Η διαδικασία για να αποκτήσετε δωρεάν την ανθολογία είναι απλή . Μου κάνετε αίτημα φιλίας στο facebook και μου την ζητάτε με ένα προσωπικό μήνυμα.  Το προφίλ μου είναι

https://www.facebook.com/dimitrios.asithianakis

Παραθέτω εδώ το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της ανθολογίας, αλλά και τον συμπληρωμένο πρόλογο.

Πρόλογος

Να λοιπόν που 20 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια για μια ανθολογία ποίησης σχετικής με την φωτογραφία, συνεχίζω με ακριβώς την ίδια διάθεση. Κυρίως γιατί αγαπάω   και  τις δύο τέχνες, δηλαδή και την ποίηση και την φωτογραφία. Ελπίζω ότι μέχρι την τελευταία σελίδα, το τελευταίο ποίημα αυτής της ανθολογίας, θα σας έχω πείσει πόσο χρήσιμο είναι να ξέρουμε πως βλέπουν οι ποιητές μας την φωτογραφία μέσα από τα ποιήματά τους. Η φωτογραφία και η ποίηση είναι τέχνες συγγενικές. Ίσως παραπάνω συγγενικές από αυτό που έρχεται σαν πρώτη σκέψη όταν αναρωτιέται κανείς για τις δυο αυτές τέχνες. Αυτό πίστευα από την πρώτη στιγμή που τράβηξα μια φωτογραφία, ενώ είχα ήδη γράψει τα πρώτα μου ποιήματα. Έτσι ενώ κάποια στιγμή σταμάτησα να γράφω ποιήματα και τραβούσα μόνο φωτογραφίες, συνέχισα με πολύ συνέπεια και πάθος να διαβάζω ποίηση.

Το να είναι σε μεγάλο βαθμό ενωμένα στο μυαλό μου ενωμένα η ποίηση και η φωτογραφία οφείλεται και στους αρκετούς καλλιτέχνες από άλλους χώρους, αλλά ειδικά ποιητές, που ασχολήθηκαν με την φωτογραφία. Με τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σε αυτή την κατηγορία καλλιτεχνών  να είναι ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιώργος Σεφέρης, αλλά και ο λιγότερο γνωστός αλλά σημαντικός Κλείτος Κύρου. Όπως ποιητές είναι από την άλλη και σπουδαίοι φωτογράφοι. Το σημαντικότερο παράδειγμα τέτοιου καλλιτέχνη που εκτός από ποιητής φωτογράφος είναι και σκέτος ποιητής είναι ένας φωτογράφος που θαυμάζω απεριόριστα εδώ και πολλά χρόνια, ο Misha Gordin που τον χάσαμε πρόσφατα το 2020.

Στους ποιητές τις περισσότερες φορές αρέσει η φωτογραφία ή οι φωτογραφίες, ακόμη και αν δεν ασχολούνται με τη λήψη οι ίδιοι. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ [Charles Pierre Baudelaire‎, 1821–1867].  Σε μια κριτική του για το σαλόνι του 1859, μια διεθνή έκθεση τέχνης στο Παρίσι, πραγματικά περνάει την νέα τέχνη της φωτογραφίας γενεές δεκατέσσερις (Μόνο 20 χρονών ήταν η καημένη η φωτογραφία, νέο κορίτσι). Αυστηρή είναι και η κριτική του Κωστή Παλαμά [ Κωστής Παλαμάς, 1859-1943] . Σε χρονογράφημα του έχει εκφραστεί με απότομο τρόπο για την φωτογραφία και ο Κώστας Βάρναλης [Κώστας Βάρναλης 1884–1974] , αλλά δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ποίημα του. Πιο ήπιοι στην κριτική τους είναι ο Κώστας Καρυωτάκης [Κώστας Καρυωτάκης 1896 – 1928]  στο σατυρικό ποιητικό επεισόδιο “Δελφική Γιορτή” και ο Νικόλας Κάλας [Νικόλαος Καλαμάρης 1907-1988] στο ποίημα “Ακρόπολη”.

Η πρώτη ανθολογία ποίησης σχετική με την φωτογραφία που δημιούργησα ήταν το 2001 με την ευκαιρία της δημιουργίας του fotoart.gr. Ήταν βέβαια μια μικρή και δισταχτική ανθολογία. Με τα χρόνια μεγάλωσε και έγινε αυτή η κάπως καλύτερη ανθολογία  που κρατάτε τώρα στα χέρια σας. Στην ανθολογία αυτή έχω συμπεριλάβει ποιήματα γνωστών και λιγότερο γνωστών ποιητών, ποιήματα δημοσιευμένα και ποιήματα αδημοσίευτα. ‘Έχω τολμήσει να συμπεριλάβω και δύο δικά μου αδημοσίευτα ποιήματα. Επίσης έχω συμπεριλάβει και στίχους από τραγούδια. Ξέρω ότι αρκετοί θα διαφωνήσουν με αυτή την επιλογή μου, αλλά δεν μπορώ παρά να είμαι συνεπής με την άποψη μου ότι οι στίχοι των τραγουδιών είναι και αυτοί ποίηση. Στην αρχή σκεφτόμουν ότι θα ήθελα στην ανθολογία να συμπεριλάβω και μεταφράσεις ποιημάτων, αλλά τελικά αποφάσισα να συμπεριλάβω μόνο ποιήματα και στίχους που έχουν γραφτεί πρωτότυπα στην Ελληνική γλώσσα.

Τώρα κρατάτε στα χέρια σας την 2η συμπληρωμένη έκδοση. Η πρώτη έγινε το 2019. Στην ανθολόγηση των ποιημάτων παραθέτω μόνο τον τίτλο και το όνομα του ποιητή, ατόφιο το κάθε ποίημα στην αρχική του μορφή, χωρίς περισσότερα στοιχεία, που ίσως να ήταν χρήσιμα. Για παράδειγμα ημερομηνία έκδοσης και εκδοτικό οίκο αν έχει εκδοθεί, σε ποια ποιητική συλλογή ανήκει το ποίημα (αν ανήκει) και άλλες τέτοιες πληροφορίες. Όμως αυτή η ανθολογία ποίησης για την φωτογραφία δεν είναι φιλολογική εργασία, αλλά μια ανθολογία καρδιάς και αγάπης, που δεν διεκδικεί κανενός είδους δάφνες. Πεδίο δόξης λαμπρό για τους φιλολόγους μας αν θέλουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη σχετική ανθολογία. Και όποιος το θέλει,  από μένα θα έχει κάθε είδους βοήθεια και συμπαράσταση.

Δημήτρης Ασιθιανάκης

Οκτώβριος 2021

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.