Χειροκίνητη εστίαση-Manual Focus (MF)

Χειροκίνητη εστίαση, την χρειαζόμαστε;

Εκτός από τα διάφορα προγράμματα και δυνατότητες που δίνουν οι σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές όσο αφορά την αυτόματη εστίαση (Autofocus), όλες μας δίνουν την δυνατότητα να εστιάσουμε και χειροκίνητα. Στην χειροκίνητη εστίαση είτε τη ρυθμίσουμε από τον φακό, είτε από το σώμα της φωτογραφικής μας μηχανής, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να περιστρέψουμε το δαχτυλίδι της εστίασης στον φακό μέχρι το επιθυμητό επίπεδο που θέλουμε να είναι εστιασμένο στην φωτογραφία μας.

Χειροκίνητη εστίαση

Μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο εστίασης στον φακό ή στο σώμα της μηχανής

Που θα μας χρειαστεί όμως η χειροκίνητη εστίαση; Πρώτα από όλα θα μας χρειαστεί στις περιπτώσεις που η φωτογραφική μας μηχανή δεν μπορεί καθόλου να εστιάσει ή στις περιπτώσεις που δυσκολεύεται και καθυστερεί. Εκεί δεν το συζητάμε, η πρώτη επιλογή μας είναι να γυρίσουμε τις ρυθμίσεις στην χειροκίνητη εστίαση και να εστιάσουμε εμείς με τα χεράκια μας και τα ματάκια  μας. Η χειροκίνητη εστίαση πιστέψτε με δεν είναι εύκολη. Αλλά με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρετε πολύ καλά. Την εξάσκηση την θεωρώ απαραίτητη ειδικά για τους νεότερους φωτογράφους που πιθανότατα δεν έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους μια φωτογραφική μηχανή που εστίαζε μόνο  χειροκίνητα.

Χειροκίνητη εστίαση

Μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο εστίασης από το μενού της μηχανής

Οι φωτογραφικές περιπτώσεις και τα φωτογραφικά θέματα που πιθανά θα χρειαστούν την χειροκίνητη εστίαση είναι αρκετά. Σας παραθέτω μερικά από αυτά για να είστε υποψιασμένοι αν η μηχανή σας δυσκολεύεται να εστιάσει.

Χαμηλός φωτισμός. Γενικά σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες η μηχανή σας είναι πιθανό να δυσκολευτεί να εστιάσει. Τότε είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσετε την χειροκίνητη εστίαση.

Ομοιόμορφες επιφάνειες. Όταν φωτογραφίζετε μεγάλες ομοιόμορφες επιφάνειες που δεν έχουν ιδιαίτερα έντονα στοιχεία με ικανή αντίθεση ώστε η φωτογραφική μηχανή να εστιάσει άμεσα και με άνεση, τότε είναι η στιγμή να δοκιμάσετε την χειροκίνητη εστίαση.

Αντανακλάσεις μέσα από τζάμια ή καθρέπτες. Ειδικού τύπου φωτογράφιση που χρειάζεται και ειδικού τύπου εστίαση. Αν η μηχανή δεν εστιάζει εκεί που θέλετε ή δεν εστιάζει καθόλου είναι η στιγμή της χειροκίνητης εστίασης.

Μακροφωτογραφία. Όσο πιο κοντά εστιάζουμε στα αντικείμενα τόσο πιο δύσκολο είναι να εστιάσουμε ακριβώς στο σημείο που θέλουμε. Αν παρόλες τις προσπάθειες  δεν μπορείτε να εστιάσετε αυτόματα εκεί που θέλετε σε κοντινές αποστάσεις,  πρέπει να δοκιμάστε χειροκίνητα.

Πορτραίτα. Τα πορτραίτα είναι το είδος της φωτογραφίας που θα χρειαστούμε πιο συχνά μικρό βάθος πεδίου και με μεγάλη αυστηρότητα θα επιλέξουμε το σημείο που θα εστιάσουμε.  Αν η αυτόματη εστίαση αδυνατεί να μας βοηθήσει, θα το κάνει σίγουρα η χειροκίνητη εστίαση.

Κινούμενα θέματα. Όταν τα φωτογραφικά μας θέματα κινούνται, είναι προτιμότερο να τα περιμένουμε σε ένα σημείο που έχουμε εστιάσει χειροκίνητα εκ των προτέρων παρά να προσπαθούμε να τα εστιάσουμε ενώ κινούνται. Σ ε κάθε περίπτωση κάνουμε αυτό που θα μας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397