Σκίαστρο – Παρασολέιγ – Lens Hood

Το σκίαστρο του φωτογραφικού φακού

Το σκίαστρο όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στα ελληνικά πλέον (εγώ το λέω ακόμη παρασολέιγ, ενώ το θα το συναντήσετε σαν σκιάδιο  και αλεξήλιο), είναι ένα εξάρτημα του φωτογραφικού φακού που βιδώνει ή κουμπώνει στην μπροστινή πλευρά του και προστατεύει το φωτογραφικό είδωλο από τις πλάγιες φωτεινές ακτίνες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες αναλαμπές. Στην διεθνή φωτογραφική ορολογία έχει επικρατήσει το αγγλικό Lens Hood.

Σκίαστρο

Το σκίαστρο προστατεύει από τις αναλαμπές που δημιουργούνται στον φακό από τις πλάγιες ακτίνες του φωτός.

Τα σύγχρονα σκίαστρα τα περισσότερα είναι πλαστικά και κουμπώνουν εύκολα στο φακό με μια κίνηση. Μπορούν να κουμπώσουν και ανάποδα για να μικρύνει το συνολικό μήκος του φακού και να χωράει ευκολότερα στην φωτογραφική τσάντα. Παλιότερα όσα ήταν σταθερού σχήματός ήταν μεταλλικά ενώ πλαστικά ήταν μόνο όσα είχαν μεταβλητό σχήμα. Η σύγχρονη πρακτική είναι το αντίστοιχο σκίαστρο να συνοδεύει τον κάθε φακό στην αρχική του συσκευασία τον κάθε φακό, ενώ παλιότερα ήταν ένα αξεσουάρ που πάντα πουλιόταν ξεχωριστά από τον φακό. Το σκίαστρο είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ γιατί εκτός από τις πλάγιες ακτίνες, προστατεύει τον φακό κι από χτυπήματα.

Σκίαστρο

Τα σκιάστρα θα τα βρείτε συνήθως σε κυλινδρικά σχήματα και σε σχήματα που θυμίζουν κορώνες (στα αγγλικά ονομάζονται tulip επειδή θυμίζουν και λουλούδια). Τα σκίαστρα που δεν είναι κυλινδρικά είναι φτιαγμένα έτσι για να μην μειώνουν την φωτεινότητα στις άκρες του φωτογραφικού ειδώλου στους ευρυγώνιους και στους ζουμ φακούς (βινιετάρισμα). Μια λάθος πρακτική που ακολουθούν οι φωτογραφικές εταιρείες είναι στους φακούς που πουλάνε σε κιτ μαζί με τις φωτογραφικές μηχανές, να μην περιλαμβάνουν και το αντίστοιχο σκίαστρο και πρέπει ο φωτογράφος να το αγοράζει ξεχωριστά.