Όλες οι φωτογραφικές μηχανές είναι καλές

Οι καλές φωτογραφικές μηχανές

Σήμερα ξεκινάει το πρώτο μάθημα για τον καινούργιο εξάμηνο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας του fotoart  για την Ψηφιακή Φωτογραφία και την Φωτογραφική Λήψη. Είναι τα δικά μου σεμινάρια που επαναλαμβάνονται για 4η χρονιά.  Όπως κάθε χρόνο υπάρχουν μαθητές που ξεκινάνε σε αυτόν τον εξάμηνο κύκλο που τώρα αγοράζουν την πρώτη τους φωτογραφική μηχανή (εκτός ίσως αυτή που έχουν στο κινητό) ή άλλοι που θέλουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους. Η αναζήτηση της κατάλληλης φωτογραφικής μηχανής ή της καλύτερης φωτογραφικής μηχανής είναι κάτι που δεν σταματάει να απασχολεί ποτέ τους φωτογράφους.

pinhole

Ιδιοκατασκευή χάρτινη φωτογραφική μηχανή χωρίς φακό, με τρύπα καρφίτσας (Pinhole)

Αν η φωτογραφία το 1839 που εμφανίστηκε ήταν παιδί της τεχνολογίας, η ψηφιακή φωτογραφία σήμερα είναι το εγγόνι της και έτσι ή αλλιώς πάντα θα είναι συνδεδεμένη με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Όμως ταυτόχρονα με αυτή την αλήθεια, ειδικά στις μέρες μας ισχύει και μια άλλη μεγάλη αλήθεια. Όλες οι φωτογραφικές μηχανές είναι καλές! Ακόμη και αν φτάσουμε στην 7η, 8η ή 100η γενιά επεξεργαστών, η καλή φωτογραφία δεν θα εξαρτάται από την φωτογραφική μηχανή, αλλά από τον φωτογράφο. Ο φωτογράφος,  είτε χρησιμοποιεί φωτογραφική μηχανή με τρύπα καρφίτσας (pinhole), είτε το πιο πρόσφατο τέρας των τόσων ξέρω κι εγώ μεγαπίξελς με τον πιο φωτεινό φακό, πάντα θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα του έργου του.

nikond5

Το πιο πρόσφατο full frame μοντέλο της Nikon, η D5.

Για αυτό και δεν χωράνε δικαιολογίες. Αν δεν σας ικανοποιούν οι φωτογραφίες σας δεν φταίει ο εξοπλισμός που έχετε.  Μην περιμένετε πότε θα έχετε χρήματα για να αποκτήσετε την καλύτερη φωτογραφική μηχανή, μην σας κρατάει πίσω ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε ακόμη τον εξοπλισμό των ονείρων σας. Φωτογραφήστε περισσότερο με ότι εξοπλισμό έχετε. Μελετήστε περισσότερο (παρακολουθείστε τα μαθήματα μου!).  Πειραματιστείτε. Δημιουργήστε. Οι καλές φωτογραφίες είναι κάπου εκεί κοντά σας και σας περιμένουν!

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis

One thought on “Όλες οι φωτογραφικές μηχανές είναι καλές

Comments are closed.