Μια ακόμη ανάρτηση για τις Mirrorless φωτογραφικές μηχανές

Κουβέντα για τα πλεονεκτήματα των Mirrorless

Με τις Mirrorless φωτογραφικές μηχανές έχω ασχοληθεί σε προηγούμενη ανάρτηση και σίγουρα να ασχοληθώ και σε επόμενες. Είναι πλέον σαφές ότι η φωτογραφική βιομηχανία θα ρίξει εκεί το βάρος της τα επόμενα χρόνια. Έχω γράψει ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των Mirroless αλλά σήμερα να πάω λίγο πιο βαθιά για να δούμε τελικά αν αξίζει όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από τις mirrorless.

Το πρώτο παράδοξο με τις Mirrorless είναι ότι χαρακτηρίζονται από ένα στοιχείο που τους λείπει, τον καθρέπτη (mirror) που διαθέτουν οι DSLR. O καθρέπτης στις DSLR επιτρέπει την ύπαρξη του οπτικού σκοπεύτρου που μέσω του πενταπρίσματος ή του πεντακαθρέπτη μας δίνει την εικόνα στο ματάκι της φωτογραφικής μηχανής. Δυστυχώς εκτός από αυτό το πλεονέκτημα, Ο καθρέπτης δημιουργεί πολλά μειονεκτήματα. Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται ένα χώρο μέσα στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής και αυτό οδηγεί συνήθως σε μεγαλύτερο μέγεθος και περισσότερο βάρος. Δεύτερο μειονέκτημα είναι η κίνηση του καθρέπτη που ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί σε κραδασμούς στο εσωτερικό της μηχανής και θόρυβο. Ένα τρίτο μειονέκτημα είναι ότι οι φακοί, ακόμη και οι ευρυγώνιοι πρέπει να βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από την φυσική τους θέση και αυτό απαιτεί πολλές διορθώσεις με αποτέλεσμα (έτσι ισχυρίζονταν για χρόνια οι φωτογραφικές εταιρείες) μεγαλύτερο κόστος.

Πάμε να δούμε τι προσφέρουν σε σχέση με τα 3 βασικά μειονεκτήματα των dslr οι σύχρονες mirrorless. Στο θέμα του βάρους και μεγέθους παρόλο που θα έπρεπε και θα μπορούσε να ήταν μικρότερες οι Mirrorless δεν είναι πάντα. Τι εννοώ με αυτό. Ότι πρέπει να συγκρίνουμε ίδιου μεγέθους αισθητήρα και ίδιους φακούς και σας έχω το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα με τις 3 μηχανές παρακάτω. Παρόλο που η Mirrorless είναι μικρότερη και ελαφρύτερη σαν σκέτο σώμα, όταν της φορέσεις τον αντίστοιχο φακό μ(ιας και κανείς δεν φωτογραφίζει με σκέτο το σώμα της μηχανής) είναι ίδια ή μεγαλύτερη με μια αντίστοιχη DSLR ή DSLT της ίδιας εταιρείας.

Το επόμενο πλεονέκτημα των Mirrorless ισχύει όντως. Ο θόρυβος και οι κραδασμοί του καθρέπτη των DSLR απλά δεν υπάρχουν. Αυτό είναι σαφέστατο πλεονέκτημα για φωτογράφους που φωτογραφίζουν σε χώρους που απαγορεύεται ο οποιοσδήποτε θόρυβος και βοηθάει πάρα πολύ σε εκθέσεις με αργούς χρόνους έκθεσης. Το τρίτο μειονέκτημα για τις DSLR ή πλεονέκτημα για τις Mirrorless ή αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δει ακόμη. Τι θέλω να πω με αυτό. Ούτε τους φανταστικούς ευρυγώνιους και γενικά σταθερούς φακούς έχω δει για τις Mirroless, ούτε βέβαια να είναι αρκετά φθηνότεροι μιας που είναι ευκολότερη η σχεδίαση και η κατασκευή τους. Και για του λόγου το αληθές σας παραθέτω μερικές ενδεικτικές τιμές. Οι τιμές είναι από το skroutz.gr και όπως θα διαπιστώσετε σε όλες τις περιπτώσεις ο ακριβότερος είναι ο φακός για τις Mirrorless Sony (E mount).

Canon EF 50mm f/1.8 STM Τιμή 120 ευρώ

Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D Τιμή 129 ευρώ

Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G 222 ευρώ

Sony 50mm f/1.8 Ε 279 ευρώ

Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macro 841 ευρώ

Nikon AF-S Micro Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED VR 839 ευρώ

Sony FE 90mm F2.8 Macro G OSS Ε 968 ευρώ

Canon EF 85mm f/1.4 L IS USM 1749 ευρώ

Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.4G 1691 ευρώ

Sony FE 85mm f/1.4 GM (E-mount) 1776 ευρώ

Το ψηφιακό σκόπευτρο που στα περισσότερα άρθρα που διαβάζω το θεωρούν πλεονέκτημα των Mirrorless εγώ εξακολουθώ να το θεωρώ μειονέκτημα. Μπορεί να βοηθάει λίγο να γλυτώνεις χρόνο σε κανονικές φωτιστικές συνθήκες καθώς δεν χρειάζεται να δεις την πρώτη φωτογραφία για να εκτιμήσεις τον φως, αλλά βλέπεις τις αλλαγές αλλάζοντας τις ρυθμίσεις. Από την άλλη δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς το εξαιρετικό εύρος της ανθρώπινης όρασης και στα υψηλά ISO το ψηφιακό σκόπευτρο γίνεται τόσο απαράδεκτο όσο και οι ψηφιακές φωτογραφίες.

Μια από τις Mirrorless που μου αρέσουν πάρα πολύ, Fujifilm X-T2

Συνοψίζοντας. Οι Mirrorless σαφώς και έχουν μέλλον, αλλά δεν είναι ακόμη το μέλλον της ( προσοχή της Επαγγελματικής ) φωτογραφίας. Πιστεύω ότι οι επαγγελματίες θα προτιμούν και για το επόμενο διάστημα να χτίζουν το σύστημα τους επάνω σε μια DSLR. Όπως καθώς βλέπω τον ανταγωνισμό να μεγαλώνει περιμένω από την Nikon και από την Canon να βγάλουν full frame Mirrorless σύντομα και αν συμβεί αυτό, ανάλογα με το τι φακούς θα φοράνε τα πράγματα στον φωτογραφικό κόσμο θα μπουν σε νέα βάση. Εδώ θα είμαστε και θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι.