Μια φωτογραφική μηχανή από την Σουηδία

Η Σουηδέζα Hasselblad

Η οικογένεια Hasselblad ανάμεσα στις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ήταν και ο αποκλειστικός εισαγωγέας διανομέας των προϊόντων της Kodak στην Σουηδία. Όμως o διάδοχος της δυναστείας Βίκτωρ Hasselblad αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό του επιχειρηματικό δρόμο και παράτησε την οικογενειακή επιχείρηση. Μιας και ο ίδιος ήταν πολύ πετυχημένος φωτογράφος άγριας φύσης, άνοιξε φωτογραφείο στην αρχή στο κέντρο του Γκέτεμποργκ μετά μια μικρή βιοτεχνία στην οποία κατασκεύασε φωτογραφικές μηχανές για τον σουηδικό στρατό και ρολόγια, αλλά πάντοτε το όνειρο του ήταν να κατασκευάσει την πιο αξιόπιστη και ποιοτική φωτογραφική μηχανή και τα κατάφερε.

Στις 6 Οκτωβρίου 1948 σε μια συνέντευξη στην Νέα Υόρκη παρουσιάστηκε η Hasselblad 1600F η πρώτη φωτογραφική μηχανή της σουηδικής εταιρείας που όμως είχε πολλά προβλήματα, γρήγορα την αντικατέστησε η 1000F που είχε όσες διορθώσεις και βελτιώσεις μπορούσε να σκεφτεί ο Βίκτωρ και οι μηχανικοί του. Το 1952 ακριβώς λόγω της κακής φήμης του προηγούμενου μοντέλου το περιοδικό Modern Photography έκανε στην μηχανή ένα εξαντλητικό τεστ τραβώντας 500 ρολά φιλμ και ρίχνοντας την μηχανή κάτω δύο φορές επίτηδες. Η Hasselblad 1000F δεν έπαθε τίποτε, ενώ οι φωτογραφίες και με τους 6 φακούς της ήταν εξαιρετικής ποιότητας, ποιότητα που μέχρι τότε υπήρχε μόνο στις φωτογραφικές μηχανές με πολύ μεγάλο μέγεθος φιλμ. Ένας θρύλος γεννήθηκε!

Το 1957 παρουσιάστηκε μια ακόμη θρυλική Hasselblad η 500C. Ακολούθησε η Hasselblad SWA το 1954, ακολουθούμενη από την ευρυγώνια Hasselblad SWC (1957) και την Hasselblad 500 EL (1965). Αυτές οι κάμερες αποτέλεσαν τη βάση του συστήματος Hasselblad για πολλά χρόνια. Το όνομα Hasselblad έγινε συνώνυμο της αξιοπιστίας της φωτογραφικής μηχανής και της ποιότητας της φωτογραφικής εικόνας.

Το 1962 ο αστροναύτης της NASA Walter Schirra πήρε μαζί του με δική του πρωτοβουλία σε μια πτήση του προγράμματος Mercury, μια Hasselblad 500C. Αυτό εγκαινίασε μια συνεργασία με την NASA που εκτίμησε τις εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες που έφερε πίσω ο αστροναύτης. Το αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας ήταν η πτήση του Apollo 11 και τα πρώτα βήματα ανθρώπων στο φεγγάρι που όλα καταγράφηκαν με τις ειδικά κατασκευασμένες για το διάστημα Hasselblad.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.