Η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή SLR, Zenit 12XP

Zenit 12XP

Όσο κι αν σκέφτομαι το φωτογραφικό μου παρελθόν δεν μπορώ να θυμηθώ να έχω νιώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση για μια αγορά, από μια ανοιξιάτικη μέρα που απόκτησα την πρώτη μου SLR φωτογραφική μηχανή. Ήταν μια Zenit 12XP. Προϊόν του εργοστασίου Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod (KMZ) που εκτός από τις Zenit  κατασκεύαζε και άλλες θρυλικές ρώσικες φωτογραφικές μηχανές, τις  Moskva, τις FED και τις Zorki.  Η Zenit 12 πρωτοκυκλοφόρησε το 1983 και το μοντέλο XP προορίζονταν για εξαγωγή (ονομάστηκε έτσι από την λέξη export). Η 12XP ήταν η εξέλιξη μιας σειράς δημοφιλών σοβιετικών SLR που δεν ενσωμάτωναν τίποτε φοβερές τεχνολογίες, αλλά έμειναν γνωστές για την στιβαρή τους κατασκευή και την πολύ χαμηλή τιμή τους .

Η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή SLR ZENIT 12XP

 

Η μηχανή γνωστή και σαν “Το Ρώσικο Τανκ”, είχε τα απολύτως απαραίτητα. TTL ηλεκτρονικό φωτόμετρο κέντρου βάρους, βιδωτή άρμοση φακού M42, υφασμάτινο φωτοφράχτη, ταχύτητες T,B,30, 60, 125, 250, 500, hot shoe για ηλεκτρονικό φλας με συγχρονισμό στο 1/30, σύστημα αυτοφωτογράφησης,  συνοδεύονταν από έναν σταθερό φακό 58mm f:2 και ζύγιζε κοντά στο 1 κιλό.

Αγόρασα τη δική μου το 1987 στην Αθήνα από έναν μετανάστη από την Ρωσία δίνοντας το 1/3 του τότε μισθού μου. Σκεφτόμουν για χρόνια ότι ήθελα να αποκτήσω μια SLR αλλά δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να το κάνω. Από το 1984 ως το 1986 υπηρέτησα τη θητεία μου στον ελληνικό στρατό οπότε δεν υπήρχε η δυνατότητα για τέτοιες αγορές. Όταν απολύθηκα και άρχισα να δουλεύω πιο σταθερά με τις πρώτες μου οικονομίες αγόρασα ένα παπάκι (μοτοποδήλατο) Honda και μετά μια κιθάρα. Η φωτογραφική μηχανή ήταν η τρίτη μου σοβαρή επένδυση.

Η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή SLR ZENIT 12XP

Η φωτογραφική αυτή μηχανή υπήρξε πιστός μου σύντροφος για 4 χρόνια και με αυτή σπούδασα φωτογραφία στον δρόμο πριν ξεκινήσω τις πραγματικές φωτογραφικές μου σπουδές στη Focus . Την πρόδωσα το 1991 και την παράτησα ξεχασμένη σε ένα ντουλάπι όταν αγόρασα μια Nikon FM2.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis