Η πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε με κινητό 1997

Η πρώτη αποστολή φωτογραφίας με κινητό τηλέφωνο

Αφού αυτές τις μέρες πιάσαμε τις πρωτιές στην φωτογραφία θυμήθηκα άλλη μια πρωτιά για να μοιραστώ μαζί σας. Στην ιστορία της επιστήμης και των εφευρέσεων της φωτογραφίας έχουμε πολλά γεγονότα που αποτέλεσαν την αφορμή για κάτι καινούργιο. Για την πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε με κινητό τηλέφωνο αφορμή ήταν η αναμονή σε μια γέννα.

H πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε με κινητό τηλέφωνο από τον Philippe Kahn

Το 1997 ο Philippe Kahn επιχειρηματίας προγραμματιστής περίμενε να γεννηθεί η κόρη του. Εκεί στις ώρες της αναμονής στο μαιευτήριο συνέδεσε μερικές από τις συσκευές του μεταξύ τους, έγραψε μερικές γραμμές κώδικα και όλα αυτά για να στείλει μια φωτογραφία της νεογέννητης κόρης του άμεσα σε φίλους και συγγενείς που περίμεναν τα χαρούμενα νέα.Όπως και άλλα πρωτότυπα ή όλη συνδεσμολογία ήταν απλοϊκή, ένα παλιού τύπου κινητό τηλέφωνο, μια ψηφιακή μηχανή από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν και ένας φορητός υπολογιστής, Όμως είχε αποτέλεσμα και 2000 άνθρωποι έλαβαν αμέσως μια φωτογραφία της μικρής.

Την ίδια ιδέα του Philippe Kahn την οποία εξέλιξε στην συνέχεια χρησιμοποίησε η Sharp για να κυκλοφορήσει το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο ενσωματωμένο τηλέφωνο με κάμερα στην Ιαπωνία το 2000. Η εφεύρεση του Kahn άλλαξε για πάντα τις ζωές μας. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και επικοινωνούμε καθώς έβαλε τις βάσεις για τα έξυπνα τηλέφωνα και όλη την διασύνδεση τους με τις εφαρμογές ανταλλαγής φωτογραφιών, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. Σήμερα εκατομμύρια φωτογραφίες στέλνονται κάθε μέρα με τα κινητά τηλέφωνα και βέβαια ανάμεσα τους πάρα πολλές φωτογραφίες με μωρά!

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.