Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία 1861

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ

Χθες 19 Αυγούστου που ήταν η επέτειος της φωτογραφίας μου δόθηκε αφορμή να κάνω διάφορες επετειακές αναρτήσεις και μια από αυτές αφορούσε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία. Επειδή θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον (και γενικότερο όχι μόνο για τους φωτογράφους), αποφάσισα να δώσω μερικές παραπάνω πληροφορίες με την σημερινή μου ανάρτηση στο blog.

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία ήταν αποτέλεσμα των πειραματισμών του μεγάλου φυσικού Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ (James Clerk Maxwell 1831 – 1879).  Για όσους δεν τον θυμούνται ο Μάξγουελ ήταν ο εισηγητής της θεωρίας του ηλεκτρομαγνητισμού. Ανάμεσα στις άλλες ενασχολήσεις του τον απασχολούσαν και τα ζητήματα της όρασης, της οπτικής και των χρωμάτων και μάλιστα για τις εργασίες του για την σύνθεση των χρωμάτων τιμήθηκε με το βραβείο Ράμφορντ (Rumford Medal) το 1860.

Ο τιτάνας της ανθρώπινης σκέψης James Clerk Maxwell

Ο Μάξγουελ εκτός από την ηλεκτρομαγνητική θεωρία, θεμελίωσε και την θεωρία του χρώματος που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα στην προσθετική χρωματική μέθοδο με τα τρία βασικά χρώματα Μπλε, Πράσινο και Κόκκινο. Αυτή την μέθοδο χρησιμοποίησε με τον συνεργάτη και βοηθό του όσο αφορά τα φωτογραφικά πειράματα, φωτογράφο και εφευρέτη Τόμας Σάτον (Thomas Sutton 1819 – 1875), ώστε το 1861 να δημιουργήσουν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία.

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία, η πολύχρωμη σκωτσέζικη κορδέλα

Εδώ πρέπει να κάνω μια μικρή παρένθεση γιατί και ο Τόμας Σάτον δεν ήταν μια τυχαία περίπτωση, ένας φωτογράφος-εφευρέτης των πρώτων χρόνων της φωτογραφίας που του οφείλουμε πολλές εφευρέσεις ανάμεσα τους και την πρώτη πανοραμική φωτογραφική μηχανή μιας λήψης με καμπύλη πλάτη για να μην χάνεται η φωτεινότητα στα άκρα, αλλά και την πρώτη μονοοπτική φωτογραφική μηχανή με καθρέπτη. Ο  Τόμας Σάτον ήταν ο εκδότης ενός φωτογραφικού περιοδικού για την φωτογραφία του Photographic Notes για 11 χρόνια και ο συγγραφές πολλών βιβλίων, ανάμεσα τους και ένα σπουδαίο λεξικό φωτογραφίας το 1858.

Μια σπουδαία προσωπικότητα της φωτογραφίας ο Thomas Sutton 

Οι Μάξγουελ/ Σάτον φωτογράφισαν μια πολύχρωμη κορδέλα σε ασπρόμαυρο αρνητικό χρησιμοποιώντας μπλε, πράσινο και κόκκινο φίλτρο και μετά πρόβαλλαν τις τρεις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας πάλι τα αντίστοιχα φίλτρα κατορθώνοντας να αναπαράγουν έτσι τα αρχικά χρώματα. Η φτωχή ποιότητα της φωτογραφίας οφείλεται ότι τα ασπρόμαυρα φωτογραφικά υλικά της εποχής δεν ήταν παγχρωματικά και έτσι δεν μπορούσαν να αναπαράγουν τα χρώματα σε πλούσιες τονικότητες καθώς ήταν τυφλά στο κόκκινο χρώμα και σχεδόν τυφλά στο πράσινο. Τα πράγματα βελτιώθηκαν αργότερα με την εξέλιξη των ορθοχρωματικών και αργότερα των παγχρωματικών φιλμ, πράγμα που οδήγησε και στην έγχρωμη φωτογραφία.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.