Φούρνοι Κορσεών , Ελλάδος Γεύση και Greek Travel Show

Δύο τουριστικές εκθέσεις και η περίπτωση Φούρνοι Κορσεών

Greek Travel Show

Χθες πήγα σε 2 εκθέσεις που αφορούσαν τον ελληνικό τουρισμό. Η πρώτη γίνονταν στην HELEXPO στο Μαρούσι και ονομάζονταν Greek Travel Show (1η ΕΚΘΕΣΗ ΤΑΞΙΔΙΩΝ & ΔΙΑΚΟΠΩΝ). Πραγματικά μου έκανε εντύπωση το πόσο λίγο κόσμο είχε και επίσης το πόσο λίγα περίπτερα. Υποτίθεται ότι αυτή η έκθεση είναι για να βοηθήσει τους Έλληνες να προγραμματίσουν τις διακοπές τους.  Εκτός από την Λέσβο πού φαίνεται ότι κάνει μια σοβαρή προσπάθεια προβολής του προορισμού, όλοι οι υπόλοιποι προορισμοί που συμμετείχαν ήταν υποτονικοί. Η έκθεση όπως ήταν λογικό δεν είχε εισιτήριο.

Ελλάδος Γεύση

Ελλάδος Γεύση

Η δεύτερη έκθεση που πήγα ήταν στην γειτονιά μου το Περιστέρι και λέγονταν Ελλάδος Γεύση – Ταξίδι στην Ελλάδα. Είχα πάει και πέρυσι στην ίδια έκθεση και φέτος δεν υπήρξε κάποια έκπληξη. Είναι μια έκθεση που συμμετέχουν κυρίως παραγωγοί με διάφορα προϊόντα  από διάφορες περιοχές, αλλά και κάποιοι φορείς, δήμοι και περιφέρειες που θέλουν να προβάλλουν την τοπική γαστρονομία και τους προορισμούς. Σε γενικές γραμμές η δεύτερη αυτή έκθεση ήταν καλύτερη από την πρώτη,  αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είχε εισιτήριο 3 ευρώ. Πάντως σιγά-σιγά οι τοπικοί παραγωγοί καταλαβαίνουν την δύναμη των ελληνικών προϊόντων και τον τρόπο που πρέπει να τα προβάλλουν και έτσι βλέπω όλο και καλύτερα και εξυπνότερα ονόματα, λογότυπα, συσκευασίες, πράγμα που με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Υπήρχαν  πολλοί τοπικοί παραγωγοί που χάρηκα  με τα προιόντα, τις ιδέες τους και γενικά την παρουσία τους. Για παράδειγμα http://tomatelios.gr/ ή https://www.facebook.com/CycladicHerbs/. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους ανά την Ελλάδα προορισμούς.

Ελλάδος Γεύση

Φούρνοι Κορσεών, μια περίπτωση από τις πολλές

Και όπως ήταν φυσικό βρήκα πάλι κάτι να γκρινιάξω και αυτή την φορά θα την πληρώσει ο Δήμος Φούρνων Κορσεών (*). Όταν πέρασα από το περίπτερο τους μια ευγενέστατη κυρία μου έδωσε πληροφορικά έντυπα και πραγματικά με κέρδισε με την ευγένεια και την προσέγγιση της. Όμως κοιτώντας το έντυπο μου έκανε πολύ κακή εντύπωση η ποιότητα των φωτογραφιών που για μένα είναι απαράδεκτες. Μπορεί να είναι σκληρός ο χαρακτηρισμός, αλλά αυτό το έντυπο με τίτλο “Φούρνοι Κορσεών Ταξίδι στα φιόρδ του Αιγαίου”, έπρεπε να πάει για ανακύκλωση μόλις βγήκε από το τυπογραφείο.  Οι φωτογραφίες είναι πολύ κακές και έχω σκανάρει το έντυπο και σας το ανεβάζω (τα 2 φύλλα από το τρίπτυχο),  γιατί θέλω να που πείτε και εσείς την γνώμη σας. Πάντως ένα άλλο έντυπο για την γαστρονομία, χωρίς να είναι άψογο,  ήταν πολύ καλύτερο.

Φούρνοι Κορσεών

Φούρνοι Κορσεών

Αλλά δεν θα τελειώσω εδώ με τους Φούρνους Κορσεών (τους πανέμορφους Φούρνους που τους έχω επισκεφτεί μια φορά μόνο το 1987). Κάνοντας μερικές αναζητήσεις  στο google για να δω τι βγαίνει στα αποτελέσματα αναζήτησης όταν ψάχνεις “Φούρνοι Κορσεών”,  είδα ότι το website τους δεν έβγαινε πουθενά,  αλλά ούτε καν η σελίδα τους στο Facebook, οπότε πρακτικά δεν έχουν κάνει τίποτε όσο αφορά το SEO. Είχε ένα link όμως στην Βικιπαίδεια που το πάτησα και….ναι ξέρουμε για τον νόμο του Μέρφι, το website τους δεν δούλευε…συμμετείχαν σε έκθεση για την προβολή του τόπου τους, υπήρχε το domain σε όλα τα έντυπα και το DVD που μοίραζαν, υπήρχε και πολύ σωστά και το απαραίτητο QR code που οδηγούσε στο website, www.fournikorseon.gr. Αλλά το website αρνιόταν να ανοίξει. Τι να πω μετά από αυτό. Εύχομαι καλή τύχη στον προορισμό και την προβολή του στο ίντερνετ. Απλά είναι ακόμη μια ιστορία επιτυχίας, δήμου, δημοτικής επιχείρησης τουριστικής προβολής ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται, όπως τόσες και τόσες άλλες (πληρωμένα όλα αυτά με ΕΣΠΑ βεβαίως-βεβαίως) . Τέλος πάντων μετά την γκρίνια σας προτείνω να πάτε στους Φούρνους Κορσεών. Είναι σίγουρο ότι θα περάσετε υπέροχα. Θα ηρεμήσετε, θα ξεκουραστείτε και θα ευχαριστηθείτε φρέσκο ψάρι.

*Μετά από μερικά μηνύματα που έλαβα στο facebook από κάποιους φίλους οφείλω να διευκρινίσω μερικά πράγματα. Γκρινιάζω από αγάπη. Από  αγάπη για την Ελλάδα και το τουριστικό της προιόν, το οποίο το πιστεύω πάρα πολύ. Α και πρέπει να πω ότι ποτέ δεν έχω πάρει ούτε μια δραχμή ή ευρώ από τον ελληνικό δημόσιο, κάποια εταιρεία συνδεδεμένη με το ελληνικό δημόσιο, κάποια ΔΕΚΟ, κάποιο δήμο, η κάποια δημοτική εταιρεία. Ποτέ! (Δεν ξέρω πολλούς έλληνες επιχειρηματίες που να μπορούν να το πουν αυτό). Ποτέ δεν είχα πελάτη κάποιο Δήμο και ούτε θέλω να κάνω πελάτη κάποιο Δήμο ή το ελληνικό δημόσιο, απλά δεν με ενδιαφέρει.   Οι πελάτες μου ήταν είναι και θα είναι πάντα ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σε όποιον άνθρωπο εμπλεκόμενο με την τουριστική προβολή ενός τόπου  (που θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό) από την πλευρά των δημοτικών ή δημόσιων φορέων  με ρωτήσει, θα δώσω  τις συμβουλές μου πάντα δωρεάν. Α επίσης άλλη μια διευκρίνηση. Δεν έχω πάρει ποτέ ούτε μια δραχμή η ευρώ επιχορήγηση, από οποιοδήποτε πρόγραμμα που να αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΕΣΠΑ κλπ.