Φακοί ζουμ για όλες τις χρήσεις – all around

Ένας φακός για όλες τις περιπτώσεις

Μια ξεχωριστή κατηγορία στους φακούς ζουμ είναι οι φακοί all around. Είναι οι φακοί ζουμ που τους ονειρεύονται οι φωτογράφοι, τους κατασκευάζουν οι κατασκευαστές, αλλά σχεδόν ποτέ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, είτε από άποψη τιμής, είτε από άποψη εύρους εστιακών αποστάσεων, είτε από άποψη φωτεινότερων διαφραγμάτων, είτε από άποψη ποιότητας.

Ο Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM ένας δημοφιλής all around φακός για full frame φωτογραφικές μηχανές. Ανήκει στην σειρά L που είναι φημισμένη για την φωτογραφική ποιότητα (βέβαια και τα περίπου 2400 ευρώ που κοστίζει είναι ειδική κατηγορία από μόνα τους)

Ο 28 mm -300 mm (όλοι θα ήθελαν έναν 16 mm -300 mm) είναι ο πρώτος σε αυτή την κατηγορία για full frame και ο 18 mm -300 mm για τις crop φωτογραφικές μηχανές. Ένας επίσης δημοφιλής για τις crop είναι ο 18 mm -200 mm που λόγω μικρότερους εύρους, οπότε και απαιτήσεων, όπως και διορθώσεων δίνει λίγο καλύτερη ποιότητα.

O Nikon AF-S DX Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II μετά την πρόσφατη μείωση της τιμής του στα 440 περίπου ευρώ, αποτελεί άριστη επιλογή σε αυτή την κατηγορία φακών

Ανεξάρτητα από τους περιορισμούς στην ποιότητα ή το εύρος, αυτοί οι ζουμ φακοί είναι πολύ βολικοί για να τους έχετε μόνιμα επάνω σε μια φωτογραφική μηχανή. Ειδικά αν μετακινήστε πολύ και δεν θέλετε ο φωτογραφικός εξοπλισμός να σας είναι βάρος ή υπάρχει περιορισμός στις αποσκευές σας. Έτσι οι all around φωτογραφικοί φακοί είναι ιδανικοί για την ταξιδιωτική φωτογραφία.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.