Αυτόνομες Υποβρύχιες Φωτογραφικές Μηχανές

Η  Καλυψώ και οι απόγονοι της

Ο Jacques-Yves Cousteau (1910–1997) δεν ήταν μόνο πρωτοπόρος στην υποβρύχια εξερεύνηση και τον αυτόνομο καταδυτικό εξοπλισμό, αλλά επίσης πρωτοπόρος στην υποβρύχια φωτογραφία και κινηματογράφηση. Για να καταφέρει όλα αυτά τα σπουδαία που κατάφερε στην εξερεύνηση των βυθών πολλές φορές έπρεπε να εφεύρει και να σχεδιάσει από την αρχή διάφορα εργαλεία και βοηθήματα.   Ένα από αυτά τα εργαλεία ήταν μια υποβρύχια αυτόνομη φωτογραφική μηχανή που σχεδίασε το 1960 με τον φίλο του αεροναυπηγό και εφευρέτη Jean de Wouters (1905 – 1973). Την μηχανή την ονομάσαν Calypso και την κατασκεύασαν στην Γαλλία.

Η Calypso που κυκλοφόρησε και σαν Calypsophot

Το 1963 πούλησαν την σχεδίαση της μηχανής και των φακών στην Nikon που χάρη στην Calypso εγκαινίασε την σειρά αυτόνομων υποβρύχιων φωτογραφικών μηχανών Nikonos.

H Nikonos III που κυκλοφόρησε το 1975

Στην σειρά κυκλοφόρησαν οι Nikonos I, Nikonos II, Nikonos III, Nikonos IV και Nikonos V κάνοντας διάσημη την Nikon και στους κύκλους των ανθρώπων της αυτόνομης κατάδυσης.

Η Nikonos V του 1984 που ολοκλήρωσε την διάσημη σειρά

Το 1992 η Nikon κυκλοφόρησε ένα εντελώς πρωτοποριακό σύστημα υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής που δεν στηρίζονταν ποιά στην σχεδιάση του Jacques-Yves Cousteau. H νέα μηχανή ήταν η Nikonos RS. Μια κανονική SLR αυτόματης εστίασης με τους δικούς της φακούς.

Η πρώτη υποβρύχια SLR αυτόματης εστίασης η Nikonos RS του 1992

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.