Αυτόματη Βελτίωση του Φωτισμού στη Φωτογραφία

Επιλογή αυτόματης βελτίωσης του φωτισμού στο μενού των σύγχρονων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών

Παρά το εξαιρετικό εύρος έκθεσης οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μας προσφέρουν και μερικές δυνατότητες παραπάνω όσο αφορά τον έλεγχο της τελικής εικόνας και των τόνων της φωτεινότητας που θα αποδοθούν στις διάφορες περιοχές της φωτογραφίας μας. Μια από αυτές τις δυνατότητες είναι η αυτόματη βελτίωση του φωτισμού ειδικά στις λεπτομέρειες στις φωτεινές και στις σκιερές περιοχές. Αυτή η επιλογή υπάρχει στο μενού των φωτογραφικών μας μηχανών και η κάθε εταιρεία της έχει δώσει το δικό της όνομα. Η Canon την ονομάζει Auto Lighting Optimizer, η Nikon Active D-Lighting, ενώ η Sony Dynamic Range Optimizer (DRO).

Επιλογές αυτόματης βελτίωσης φωτισμού στο μενού μιας Nikon

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις που υπάρχουν στο μενού λήψης των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, αλλά αρκετές φορές και στο μενού επεξεργασίας δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να διατηρήσουν την λεπτομέρεια στις σκιερές και στις φωτεινές περιοχές και να προσδώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φυσικότητα στις τονικότητες της κάθε φωτογραφίας. Ανάλογα με το μοντέλο της μηχανής σας την Αυτόματη Βελτίωση του Φωτισμού όπως και να την ονομάζει ο κατασκευαστής της μηχανής σας μπορείτε να την ενεργοποιήσετε ή όχι. Ενώ σε αρκετά ακριβότερα μοντέλα μπορείτε να κάνετε περαιτέρω παραμετροποίηση ρυθμίζοντας την δύναμη της βελτίωσης ανάλογα με τις συνθήκες του φωτισμού. Η επιλογή κανονικό (normal) είναι αρκετή για τις περισσότερες φωτογραφικές περιπτώσεις. Θα απενεργοποιήσετε την επιλογή της Αυτόματη Βελτίωση του Φωτισμού όταν θέλετε να φωτογραφήσετε σκηνές μεγάλης αντίθεσης (κοντράστ) και όταν στη φωτογραφία σας περιλαμβάνονται ισχυρές πηγές φωτισμού όπως δυνατές λάμπες, ο Ήλιος η το Φεγγάρι.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.