Φωτογράμματα με έμπνευση από τον Νίκο Κεσσανλή

Σύγχρονα φωτογράμματα με αναφορά στις “Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας”

Me and Myself 2020 – Δημήτρης Ασιθιανάκης

Τα φωτογράμματα είναι φωτογραφίες που δημιουργούνται χωρίς την χρήση φωτογραφικής μηχανής. Όμως στην σύγχρονη εποχή που έχουμε προίκα μας όλες τις φωτογραφικές μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα στην ιστορία της τέχνης και της φωτογραφίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ψηφιακές φωτογραφίες που να μοιάζουν με φωτογράμματα παρόλο που στην ουσία δεν είναι καθώς  έχει χρησιμοποιηθεί ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σε κάποιο στάδιο της δημιουργίας τους. Τέτοια περίπτωση φωτογραμμάτων είναι η δουλειά που ξεκίνησα μέσα στην καραντίνα τον Απρίλιο του  2020 και την ονόμασα “Me and Myself”.

Me and Myself 2020 – Δημήτρης Ασιθιανάκης

Αυτή η καινούργια μου δουλειά που σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε φωτογραφικό λεύκωμα, είναι άμεσα εμπνευσμένη και αποτελεί φόρος τιμής στα φωτογράμματα του φωτογράφου Floris Michael Neusüss (1937), αλλά και στο φωτογραφικό έργο του Νίκου Κεσσανλή (1930-2004) “Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας”. Το έργο του Floris Michael Neusüss είναι κανονικά φωτογράμματα, ενώ στο έργο του Κεσσανλή οι αναφορές του είναι περισσότερο το θέατρο σκιών και οι διαφορετικές σκιές που δημιουργεί ένα πρόσωπο όταν φωτίζεται με πολλαπλές φωτιστικές πηγές, παρά η φωτογραφική παράδοση των φωτογραμμάτων και βέβαια έχει χρησιμοποιηθεί φωτογραφική μηχανή για τις δημιουργίες  αυτές.

Πρωτότυπο έργο του Νίκου Κεσσανλή

Το προηγούμενο έργο του Νίκου Κεσσανλή ψηφιακά αντεσταμμένο από εμένα για να μοιάζει με φωτόγραμμα

Παρόλες τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτούς τους δυο καλλιτέχνες πιστεύω ότι οι δικές μου εικόνες αγγίζουν και τα δύο αυτά καλλιτεχνικά σύμπαντα. Άλλωστε όπως έχω  δείξει και στο βιβλίο μου που αφορά τα φωτογράμματα, αν αντιστρέψεις τις εικόνες του Νίκου Κεσσανλή είναι σαν κανονικά φωτογράμματα του  Floris Michael Neusüss. Για να πάρετε μια ιδέα από την ατμόσφαιρα αυτών των  εκπληκτικών αυτών έργων μπορείτε να παρατηρήσετε από κοντά ένα έργο του Νίκου Κεσσανλή που υπάρχει στον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια.

Κανονικά φωτογράμματα  του Floris Michael Neusüss