Όταν μιλούν οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

Βιβλίο για την φωτογραφία

Συνεπής στην άποψη μου ότι πρέπει να στηρίζουμε την όποια εκδοτική προσπάθεια που αφορά την φωτογραφία στην ελληνική γλώσσα, αγόρασα πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο “Όταν μιλούν οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ” σε επιμέλεια έκδοσης της κας Ελένης Γκαγκάτσιου και υπότιτλο “γνώμες, χαριτολογήματα και λόγια σοφίας από φωτογράφους που άφησαν εποχή”, από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου.  Το βιβλίο κόστισε 10,32 από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία.

Όταν μιλούν οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

Αυτό που περίμενα να είναι το βιβλίο, αυτό και ήταν. Ένα βιβλίο που περιείχε φράσεις-γνώμες σχετικές με την φωτογραφία. Όμως τα ζητήματα ξεκίνησαν με το που το άνοιξα και ξεκίνησα να το διαβάζω. Ας πούμε η φράση “Οι φωτογράφοι είναι μια ιδιαίτερη κάστα ανθρώπων” με ξένισε πάρα πολύ. Πέρα από το ότι δεν ισχύει έτσι κι αλλιώς, οι φωτογράφοι είναι σαν όλους τους ανθρώπους,  η συγγραφέας-επιμελήτρια δεν μας εξηγεί το γιατί το ισχυρίζεται αυτό.

Έτσι κι αλλιώς το όλο βιβλίο είναι προβληματικό μιας και περιλαμβάνει μόνο 150 φράσεις (μια σε κάθε σελίδα)  που μπορείς να τις βρεις πανεύκολα κάνοντας  ας πούμε την αναζήτηση στο google “photography quotes”. Φανταστείτε ότι υπάρχουν διαδικτυακά άρθρα που έχουν 100 και παραπάνω παροιμιακές φράσεις από μόνα τους, ενώ στο googlereads έχει διαθέσιμες 960 (και είναι δωρεάν). Δηλαδή από ένα βιβλίο που μου ζήτησε 10,32 για να το αγοράσω θα περίμενα λίγη παραπάνω έρευνα.

Με το που άρχισα να ξεφυλλίζω το βιβλίο κατάλαβα ότι δεν κρατάει την οποιαδήποτε σειρά χρονολογική, αλφαβητική ή οποιαδήποτε άλλη. Επίσης δεν έχει ευρετήριο. Αν για παράδειγμα θέλεις να ξαναβρείς μια φράση που σου έκανε εντύπωση πρέπει να την ψάξεις σε όλο το βιβλίο.

Το ίδιο το περιεχόμενο του βιβλίου “Όταν μιλούν οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ” αναιρεί τον τίτλο του καθώς δεν είναι φωτογράφοι όλοι όσοι περιέχονται με τις φράσεις τους στο βιβλίο. Οπότε ο τίτλος θα έπρεπε να είναι πιο γενικός κάτι  όπως “Όταν μιλούν για την φωτογραφία”. Μια ακόμη τεράστια αδυναμία του βιβλίου είναι ότι δεν περιέχει ούτε μια φράση κάποιου Έλληνα φωτογράφου.

Στα ίδια τα περιεχόμενα τώρα συναντάμε πολλές φορές έναν σπουδαίο μάλλον φωτογράφο για να τον ανθολογεί τόσες φορές τον Ken Rockwell που δεν είναι άλλος από τον γνωστό αρθρογράφο για τον φωτογραφικό εξοπλισμό που απλά βγαίνει στις αναζητήσεις για φωτογραφικές μηχανές και φακούς. Αν αυτό ήταν το κριτήριο, έπρεπε να είχε και δικές μου φράσεις που βγαίνω σχεδόν σε όλες τις φωτογραφικές αναζητήσεις στα αποτελέσματα του google.

Μέσα στα περιεχόμενα κάποιες στιγμές στο άσχετο παραθέτει και την πηγή της φράσης, οπότε κάνει προφανές το copy-paste και ότι στην ουσία δεν έχει γίνει η παραμικρή έρευνα για το βιβλίο, πέρα από μερικές αναζητήσεις στο google. Επίσης είναι χωρίς νόημα ότι κάποιες φράσεις είναι γραμμένες με πεζά, ενώ κάποιες άλλες με κεφαλαία.

Το βιβλίο έχει πολλά λάθη στις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου των ανθρώπων που ανθολογούνται.  Ένα μόνο παράδειγμα, ο καημένος ο Garry Winogrand  μας έχει αφήσει χρόνους από το 1984. Τα υπόλοιπα δεν τα γράφω, δεν θα κάνω και επιμέλεια του βιβλίου αμισθί.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το  “Όταν μιλούν οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ” είναι ένα κακό βιβλίο που σε καμία περίπτωση δεν αξίζει τα χρήματα του. Κρατηθείτε μακριά. Είπαμε να στηρίζουμε τις ελληνικές εκδόσεις της φωτογραφίας, αλλά να μην μας πιάνουν και κορόιδα.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397