Φωτογραφία Μακράς Έκθεσης

Φωτογραφία μακράς έκθεσης – Long exposure photography

Η φωτογραφία μακράς έκθεσης είναι μια ομάδα από φωτογραφικές τεχνικές στις οποίες χρησιμοποιούμε αργούς χρόνους έκθεσης, συνήθως πιο αργές ταχύτητες φωτοφράχτη από  την ταχύτητα 1/60. Αυτοί οι αργοί χρόνοι έκθεσης μας δίνουν την ευκαιρία, καθώς το φως επηρεάζει το φιλμ ή τον ψηφιακό αισθητήρα με αργούς ρυθμούς, να δημιουργήσουμε διαφορετικά εφέ καταγραφής της κίνησης. Είτε της κίνησης της μηχανής για παράδειγμα στην τεχνική Panning, είτε την κίνηση του θέματος ή τμήματος του θέματος στις υπόλοιπες τεχνικές μακράς έκθεσης.

Φωτογραφία Μακράς Έκθεσης

Η φωτογραφία μακράς έκθεσης σε τρεχούμενα νερά είναι από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές

Μια από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές της φωτογραφίας μακράς έκθεσης είναι το παιχνίδι της καταγραφής της κίνησης του νερού. Είτε των κυμάτων, είτε την κίνηση του νερού στα ποτάμια και στους καταρράκτες που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Συνηθισμένη τεχνική είναι η καταγραφή της κίνησης των τεχνητών φώτων που είτε ανάβουμε εμείς, είτε βρίσκουμε έτοιμα όπως η κίνηση των φώτων των οχημάτων. Στο ίδιο πλαίσιο μπορούμε να εντάξουμε και την φωτογραφία μακράς έκθεσης των κεραυνών και των πυροτεχνημάτων. Στην περίπτωση του νυχτερινού ουρανού με αργούς χρόνους έκθεσης μέχρι 25 δευτερόλεπτα κάνουμε φωτογράφηση του γαλαξία (Milky way Photography), ενώ με πιο αργούς χρόνους έκθεσης έχουμε φωτογραφία μακράς έκθεσης με αποτέλεσμα η κίνηση των αστεριών να καταγράφεται σαν γραμμές (Κάποιες τεχνικές και χρόνους έκθεσης δείτε στο άρθρο μου Νυχτερινή Φωτογραφία).

Φωτογραφία Μακράς Έκθεσης

Τα φώτα των αυτοκινήτων στις πόλεις δημιουργούν εντυπωσιακές φωτογραφίες μακράς έκθεσης

Εξοπλισμός της φωτογραφίας μακράς έκθεσης

Για να τραβήξουμε μια φωτογραφίας μακράς έκθεσης είναι απαραίτητη η σταθεροποίηση της φωτογραφικής μηχανής, οπότε θα χρειαστούμε ένα σταθερό φωτογραφικό τρίποδο.  Επειδή οι ταχύτητες του φωτοφράχτη είναι κάτω από 1/60 χωρίς τρίποδο είναι πολύ πιθανό οι φωτογραφίες να έχουν ανεπιθύμητη κίνηση καταγεγραμμένη. Απαραίτητα είναι και κάποια φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (φίλτρα ND) αν θελήσουμε να κάνουμε φωτογραφία μακράς έκθεσης  σε φως ημέρας. Τα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας μας απλά κόβουν φως και έτσι μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αργούς χρόνους έκθεσης χωρίς να υπερφωτιστούν οι φωτογραφίες μας.

Φωτογραφία Μακράς Έκθεσης

Η φωτογράφηση κεραυνών και αστραπών εντάσσεται στις τεχνικές της φωτογραφίας μακράς έκθεσης

Γρήγορες συμβουλές για την φωτογραφία μακράς έκθεσης

  • Χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο για να σταθεροποιήσετε την φωτογραφική μηχανή σας
  • Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας για να μειώσετε την ποσότητα του εισερχόμενου φωτός.
  • Εστιάστε χειροκίνητα ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας είναι απολύτως αναγκαίο
  • Στις dslr καλύψτε το σκόπευτρο για να αποφύγετε φως από το περιβάλλον που μπορεί  να επηρεάσει τις φωτογραφίες σας
  • Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη για κάθε τεχνική ταχύτητα φωτοφράχτη για να δημιουργήσετε το επιθυμητό εφέ.

Συνοψίζοντας η φωτογραφία μακράς έκθεσης είναι μια συναρπαστική τεχνική που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ξεχωριστές, εντυπωσιακές φωτογραφίες. Με  μικρές προσθήκες στον εξοπλισμό, λίγη εξάσκηση και αρκετή υπομονή μπορείτε να προσθέσετε στην φωτογραφική σας εμπειρία μεγάλες συγκινήσεις.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397