Φωτογραφία και Street Art

O Brassaï και τα Graffiti  του Παρισιού

Στην γενικότερη ενασχόληση μου για την σχέση φωτογραφίας και Street Art έχω καταλήξει  ότι ο Brassaï που είναι γνωστότερος σαν ο φωτογράφος της Παρισινής νύχτας, είναι ο πρώτος στην ιστορία της τέχνης και της φωτογραφίας που φωτογράφισε συστηματικά graffiti στο δημόσιο χώρο. Μάλιστα όχι μόνο τα φωτογράφισε, αλλά τα δημοσίευσε σε περιοδικά και αργότερα σε βιβλία, ενώ αυτό το κομμάτι της δουλειάς του αποτέλεσε και τμήμα αρκετών φωτογραφικών εκθέσεων από το Παρίσι  και το Βερολίνο μέχρι την Νέα Υόρκη.

Μια από τις σπουδαιότερες εκδόσεις της δουλειάς του Brassaï με τα Graffiti

Ας πάρουμε  όμως τα πράγματα από την αρχή . Την δεκαετία του 30′ ο Brassaï είναι ήδη γνωστός σαν ο φωτογράφος της Παρισινής νύχτας άλλωστε το 1933 είχε δημοσιεύσει το φωτογραφικό λεύκωμα “Το Παρίσι την νύχτα” που τον καθιέρωσε σαν έναν από τους σημαντικότερους φωτογράφους στη Γαλλία και στον κόσμο. Από νωρίτερα όμως στις περιηγήσεις του στο Παρίσι είχε προσέξει και είχε ξεκινήσει να φωτογραφίζει διάφορα πράγματα που συναντούσε γραμμένα ή σχεδιασμένα στους Παρισινούς τοίχους, στους δρόμους στα πάρκα και στις πλατείες. Αυτό που αρχικά ενθουσίασε τον Brassaï ήταν το πόσο θύμισαν αυτά τα σχέδια στους τοίχους παιδικά σχέδια αλλά και την πρωτόγονη τέχνη που τόσο ενθουσίαζε τον κύκλο των σουρεαλιστών καλλιτεχνών φίλων του. Έτσι οι πρώτες φωτογραφίες  του δημοσιεύτηκαν στον Μινώταυρο μια έκδοση των σουρεαλιστών.

Μερικά από τα παρισινά graffiti που τράβηξε ο Brassaï

Η ενασχόληση του Brassaï  με τα παρισινά graffiti συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Τα φωτογράφιζε με συνέπεια. Κρατούσε σημειώσεις αν έβρισκε κάποιο καινούργιο και δεν ευνοούσαν οι συνθήκες εκείνη την στιγμή για να το φωτογραφίσει, ώστε να επανέρθει με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Με αυτό τον τρόπο τα χαρτογραφούσε κιόλας και έτσι ακόμη και αν τα έσβηναν ή τα κατέστρεφαν ήξερε που είχε φωτογραφίσει το κάθε τι.  Αυτό το τόσο σημαντικό έργο  αργότερα μετά τον πόλεμο οδήγησε σε εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων αλλά και μιας φωτογραφικής έκθεσης. Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι η επίδραση που άσκησαν αυτές οι φωτογραφίες του Brassaï στους καλλιτέχνες της εποχής και γενικότερα στη σύγχρονη τέχνη. Είναι σίγουρο ότι η τέχνη των Joan Miro, Jean Dubuffet και Antoni Tàpies  ακόμη και του Πικάσο για να αναφέρω μερικούς, έχει επηρεαστεί από την Street Art της εποχής στο Παρίσι που συστηματικά φωτογράφισε κατέγραψε και ανάδειξε ο Brassaï.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα graffiti της εποχής 

Λίγα στοιχεία για την ζωή και το έργο του Brassai μπορείτε να βρείτε και σε αυτή μου την ανάρτηση Brassaï – Μπρασάι

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis